Mindre kris än väntat kring förhandlingarnas hårdaste nöt

COP25. Förhandlingarna har krisat mindre än väntat, men utmaningen med att hitta en finansiell lösning för att hantera skador och förluster till följd av klimatförändringarna framöver kvarstår. Nu tar ministrarna vid.

Cyklonen Idai i Mozambique. <br>
Cyklonen Idai i Mozambique.
Foto: World vision / Flickr
Jacob Hederos

Skulle man öppna dörren för detta så vet de aldrig hur det ska sluta.

Observatör knuten till de fattigaste länderna

Det som skulle kunnat blåsa upp till en av klimatmötets större konflikter har gått förvånansvärt smidigt framåt. Nu tar ministrarna vid för att reda ut de sista frågetecknen kring hur

Dokumentation

Andra stridsfrågor vid Cop25

  • Efter långa förhandlingar som gått in på övertid kommer ministrarna under tisdagen troligen stå inför ett mer rensat förslag för hur samarbetsformerna under Parisavtalet bör se ut. Kvar är fortsatt åsiktsskillnaderna kring bland annat hur dubbelräkning ska motverkas, tillsammans med frågan om äldre utsläppsenheter från Kyotoprotokollet ska få följa med in i Parisöverenskommelsen. Läs senaste utkasten här.
  • Frågan om hur klimatlöftena ska samordnas efter år 2031 verkar redan vara död. Ambitionen att enas om gemensamma tidsramar har inte kunnat lösas ut under första veckans förhandlingar, och man kunde inte ens komma överens om en tidsplan för hur man skulle gå vidare. I praktiken innebär det att frågan skjuts framåt till nästa års tjänstemannaförhandlingar i Bonn.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00