Baksmälla från Paris har nått förhandlingarna i Madrid

COP25. När Artikel sex kom in i Parisavtalet jublade aktörerna som arbetade med utsläppshandel. Men när konflikterna än en gång ser svårlösta ut, orsakar frågan mer huvudvärk än något annat.

MADRID: Den stora uppgiften under årets klimatförhandlingar i Madrid har varit att få ihop regelverket för hur länder ska kunna samarbeta för att utöka den globala klimatinsatsen under Parisöverenskommelsens så kallade Artikel sex.

Men för de nya zeeländska och sydafrikanska ministrarna blir det inte en lätt uppgift att ro arbetet med en kompromiss i hamn.

– Politikerna har normalt sett runt fem dagar på sig. När de nu drar igång på riktigt är det onsdag eftermiddag, och vi ska sluta på fredag eller lördag, säger en något uppgiven förhandlare för ett industriland till Altinget.

Startpositionen är inte den lättaste. Från att ha smalnats av till 247 olösta punkter i lördagens försök till en kompromisstext, tog de politiska förhandlingarna på onsdagseftermiddagen över 423 konflikter i samtalen om hur Artikel sex ska komma till liv i Parisregelboken. När förhandlingarna bröt ihop i Katowice förra året återstod tillslut 132 olösta konflikter.

Login