Klimatförebilderna i Norden halkar efter

KLIMAT. Trots att de nordiska länderna lyfts fram som föregångare internationellt lyckas de inte alltid göra sin hemläxa. Flera av länderna kommer att missa sina nationella mål nästa år.

De nordiska länderna ska lägga fram en plan för hur de kollektivt ska nå nettonollutsläpp nästa år<br>
De nordiska länderna ska lägga fram en plan för hur de kollektivt ska nå nettonollutsläpp nästa år
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva/Scanpix
Jacob HederosDitte Roslund

Genom att vi grannländer samarbetar kan vi förhoppningsvis nå klimatmålen tidigare än vi annars skulle ha gjort

Isabella Lövin (MP)
Sveriges miljö- och klimatminister

Vid FN:s klimatmöte i Madrid kommer de nordiska länderna än en gång att samarbeta för visa upp sina framgångskoncept i den Nordiska paviljongen. Men trots att länderna brukar lyftas fram som

Dokumentation

Uppmuntras undvika fragmentering av regelverk

Det Nordiska ministerrådets senaste ekonomiska policy-genomlysning fokuserade på hur de nordiska länderna bäst kan agera inom den internationella klimatpolitiken. Bland uppmaningarna från författarna fanns bland annat ett tryck på att finns flera fördelar av att samordna de politiska insatserna mellan de olika länderna i det fall man vill gå längre än de EU-gemensamma reglerna. Det nuvarande läget beskrevs som fragmenterat på flera politikområden.

Läs den här.

Politisk deklaration om mer samarbete

I en gemensam klimatdeklaration som undertecknades mellan ledarna från Norge, Finland, Island, Danmark och Sverige i Helsingfors i januari utlovade det bland annat att det ska tas fram en sammanställning år 2020 med olika scenarier för hur de nordiska länderna tillsammans ska kunna uppnå koldioxidneutralitet både individuellt och kollektivt.
– Genom att vi grannländer samarbetar kan vi förhoppningsvis nå klimatmålen tidigare än vi annars skulle ha gjort, sa miljöminister Isabella Lövin (MP) när samarbetet lanserades. 

Läs mer här

Så har urvalet i genomgången skett

Urvalet baseras på de mest ambitiösa politiskt uppsatta och antagna målen.

Uppgifterna har kontrollerats med respektive lands miljömyndighet och/eller miljödepartement, samt med sakkunniga inom politikområdet.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00