Balansgång för Bryssel när vetohot lyfts om taxonomin

NATURGAS. Inom såväl EU-parlamentet som rådet pågår nu politiska förhandlingar för att kunna pressa fram detaljändringar i taxonomin genom att hota med veto. Men flera förhandlare tvivlar på de reella möjligheterna att blockera förslaget.

Är naturgasen en del av framtiden, är det en överbryggningslösning, eller
ska det inte vara med alls? Än en gång förs frågan upp på agendan, nu inom taxonomin. <br>
Är naturgasen en del av framtiden, är det en överbryggningslösning, eller ska det inte vara med alls? Än en gång förs frågan upp på agendan, nu inom taxonomin.
Foto: Peter Komka/AP/TT
Jacob Hederos

Hur mycket av de högljudda protesterna nu som de facto är ”red lines” återstår ju faktiskt att se. I det skede vi är nu är det fortsatt möjligt att ropa högt utan att det i slutändan behöver betyda något

Anonym förhandlare.

Det som från början var tänkt som mer av en lagteknisk övning har utvecklat sig till ett paradexempel på att ”djävulen sitter i detaljerna”.

Frågan om att bestämma vilka ekonomiska

Dokumentation

Del i paket

Taxonomin ställer i dag minimikrav på alla finansiella aktörer och börsbolag med fler än 500 anställda att rapportera in hur stor andelen av intäkterna som är ”gröna” ur sex hållbarhetsperspektiv.

Regelverket ingår i ett paket av åtgärder för ”en hållbar finanssektor”, där det bland annat i den så kallade Disclosureförordningen ställs ökade krav på att tillhandahålla hållbarhetsinformation från bland annat fondbolag.

Därutöver planeras också en miljömärkning att införas, EU Ecolabel for Financial Products. Enligt ursprungsplanen ska den delegerade akten för denna märkning läggas fram under hösten, men även där det skett förseningar.

Läs mer om taxonomin: 


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00