EU: Det här är en hållbar investering

TAXONOMIN. EU-lagstiftarna är överens om ramarna för vad som ska räknas som en hållbar investering i unionen framöver. Men detaljerna återstår, och för svenska skogsbolag riktas nu mycket fokus på de tekniska detaljerna.

Unionens medlemsländer kunde under onsdagen preliminärt godkänna regelverket för den så kallade taxonomin, som syftar till att styra om investeringarna på den finansiella marknaden.

I praktiken innebär det bland annat att alla bolag med mer än 500 anställda nu måste redovisa hur stor andel av verksamheten som antingen är ”lågutsläppande”, ”möjliggörande” eller bidrar till ”övergångstekniker”. Därigenom ska därefter alla investerare kunna redovisa hur innehållet i exempelvis deras fondportföljer ser ut.

Reformen hyllas från flera håll efter överenskommelsen på måndagskvällen.
– EU:s gröna standard betyder att människor inte längre kan bli pålurade fejk-gröna investeringar, samtidigt som pengar nu kan gå in i hållbara branscher, säger Luca Bonaccorsi vid Transport & Environment i ett uttalande.
– Evidensbaserat policyskapande vann i slutändan. Nu har vi en överenskommelse som kommer att vara avgörande för att nå en nettonoll-ekonomi, säger Tom Jess vid tankesmedjan E3G.

Men även om ramarna nu är satta, och det till viss del återstår frågetecken kring hur exempelvis kärnkraftsbranschen ska hanteras framöver, så återstår också flera andra delar i det tekniska detaljarbete. Dels så kommer kommissionen att utarbeta tekniska gränsvärden för att avgöra vilka nivåer som ska anses lämpliga för de tre olika kategorierna inom olika industrier. Det arbete kommer att ta upp till två år.

Login