Finansexperter vill komma åt grönmålning

KORTNYTT. Arbetet med att få till en hållbar finansiell sektor i unionen tog nya kliv när taxonomiexperterna släppte sin första slutrapport. Från år 2021 ska möjligheterna till ”grönmålning” minska radikalt.

Foto: Pixabay
Jacob Hederos

Analyserna av den 591-sidiga annexet till slutrapporten som drar upp riktlinjerna för vilka de hållbara aktiviteterna är inom hela ekonomin har precis dragit igång bland expertorganen, men några övergripande punkter kan redan pekas ut.

  1.  Trots påtryckningar – avfallförbränning fortsatt klassat som icke-hållbart
    Avfallsförbränning bör enligt den tekniska expertgruppen inte kunna kvalificeras som en hållbar investering, men gruppen skriver att fortsatta diskussioner i ärendet ska vidtas. Från branschens perspektiv har frågan varit särskilt intressant, då man ser ett behov av att utvidga kapaciteten i unionen.

  2. Fossilgas kan vara ok – om den kombineras med CCS
    Att producera el från fossil naturgas kan räknas som en hållbar investering. Men det sker under förutsättningar att anläggningen har en fungerande koldioxidinlagringsanläggning, samt att de totala utsläppen från anläggningen trappas ner kontinuerligt till år 2050.
    – Eftersom det inte finns någon sådan anläggning så stänger man i praktiken dörren till detta, säger Jakob König vid Fair Finance Guide till Altinget.

  3. Inte bara grönt – också brunt bör kunna klassificeras
    Expertgruppen har nu lagt fram förslagen för det som ska kunna räknas som en ”grön” investering ur framför allt ett klimatperspektiv. Men experterna vill också få i uppdrag att märka ut det som är en riktigt dålig investering. De har inte fått detta uppdraget av EU:s politiker – frågan debatterades ivrigt under de tidigare förhandlingarna – men skickar ändå med en uppmaning för att få ta tag i detta framöver.

  4. Kärnkraften når fortsatt inte upp till grönt
    Ur ett rent klimatperspektiv landar expertgruppen i att kärnkraften klarar kraven. Men taxonomiregelverket sätter också upp krav på att en ekonomisk aktivitet samtidigt inte ska ”bidra till att göra avsevärd skada” ur flera andra miljöaspekter. Detta nålsöga passerades än en gång inte, vilket lär uppröra flera parter.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00