Flera partier vill riva upp nationella planen – branschorganisation positiv

Moderaterna vill göra om den stora nationella planen för infrastruktur vid ett matkskifte. Hos Transportföretagen välkomnas initiativet – särskilt om underhållet prioriteras upp: ”Det är samhällsekonomiskt lönsamt mest lönsamt att vårda det vi har”, säger Anders Josephsson.

Finansieringen, och själva utbyggnaden av höghastighetsjärnvägen, är en av frågorna där partierna är splittrade.&nbsp; <br>
Finansieringen, och själva utbyggnaden av höghastighetsjärnvägen, är en av frågorna där partierna är splittrade. 
Foto: Johan Nilsson/TT
Jacob Hederos

Just nu sitter Trafikverket med att ta fram en genomförandeplan för de kommande årens infrastrukturprojekt utifrån regeringens beslut i juni.

Men samtidigt höjs alltmer det politiska tonläget som vill riva upp och göra förändringar i den precis beslutade planen. Utöver de tidigare uttalandena från både vänstern och MP, som är kritiska till bland annat motorvägsbyggen, så har även bland andra Moderaterna gått ut hårt, med flera prioriterade förändringar om de kommer till makten. 

– Vi är ganska tydliga med att vi tycker att den är ganska kass och kommer att göra förändringar i planen, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson till Altinget.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.