Petade svenska politiker får toppbetyg

RANKING. Petade Cecilia Wikström (L) är den svenska EU-parlamentariker som har störst inflytande i parlamentet enligt en ny ranking. Det finns fyra svenskar på topp 100. En av dessa är Linnéa Engström (MP), som också hon har petats av sitt parti.

Det är organisationen VoteWatch som varje år sammanställer en ranking över de 100 mest inflytelserika Europaparlamentarikerna. Rankingen baseras på tre delar. Direkt inflytande över lagstiftning, ledande positioner och styrka i det personliga nätverket. Bara fyra av Sveriges 20 parlamentariker finns med på listan. Det kan bli så att ingen av dem finns kvar efter valet i maj. 

Högst upp av svenskarna kommer Cecilia Wikström (plats 22) som har petats av Liberalerna och därför inte kommer att fortsätta i parlamentet. 

Läs också: Karlsbro nytt toppnamn för L

På andra svensk plats kommer Bodil Valero (plats 55) som står på plats 4 på Miljöpartiets lista. Enligt den senaste opinionsundersökningen från Sifo inför EU-valet skulle MP dock bara få 2 mandat. Om så blir fallet tvingas också Valero att stämpla ut ur parlamentet.

Läs också: Risk för magplask efter förra succévalet

Tredje mest inflytelserika svenska parlamentarikern är Linnéa Engström (plats 87). Hon hade velat fortsätta men MP stoppade henne från att ens ställa upp i provvalet. 

Läs också: Engström (MP) petad – utan förklaring 

Fyra och sista svensk på listan är Marita Ulvskog (plats 92). Hon har sedan tidigare meddelat att hon inte ställer upp för ytterligare en mandatperiod.

Läs också: Ulvskog lämnar EU-parlamentet

Samtidigt har nättidningen Politico rankat de 40 parlamentariker som har gjort mest avtryck under hela mandatperioden (2014-19). På den listan finns en svensk med, Isabella Lövin (plats 39). Hon har som bekant redan lämnat EU-parlamentet. Det gjorde hon redan några månader in i mandatperioden då hon blev biståndsminister i Regeringen Löfven.

Fler namnkunniga lämnar

De tre moderata parlamentarikerna som lämnar parlamentet har också alla tre förekommit på rankinglistor som de mest inflytelserika. 

Gunnar Hökmark var näst mest inflytelserik av de svenska parlamentarikerna på VoteWatch ranking år 2017. Christofer Fjellner var med sin 34:e plats ende svensk på Politicos lista “The 40 MEPs who actually matter" 2016. Anna Maria Corazza Bildt hamnade på 30:e plats på samma lista 2017. Hon hade velat fortsätta men petades av partiet.

Läs också: Vaktombyte hos EU-moderaterna – Corazza Bildt petas

Forrige artikel Mätning: L åker ur EU-parlamentet Mätning: L åker ur EU-parlamentet Næste artikel Lundgren (SD) om EU:s transporter: Lundgren (SD) om EU:s transporter: "En modern form av slavhandel"
De fem stora frågorna efter EU-toppmötet

De fem stora frågorna efter EU-toppmötet

ÅTERHÄMTNING. Dammet har lagt sig efter statschefernas stora budgetmangling. Men nya strider väntar när det ska klargöras hur väl långtidsbudgeten och återhämtningsfonden går i linje med miljö- och klimatmålen.