Karlsbro nytt toppnamn för L

OMKASTNING. Efter många turer kring Liberalernas EU-lista pekar nu det mesta på att Karin Karlsbro blir förstanamn på listan till valet i maj. 

Liberalernas EU-lista har blivit en utdragen process. Namnen som har förekommit i toppen har skiftat längs resans gång. Först hade partiet provval. Det vanns av Cecilia Wikström, följd av Allan Widman.

Det blev också valberedningens förslag. Wikström och Widman presenterades av partiledaren Jan Björklund på en pressträff i riksdagen.  

Läs också: Wikström och Widman toppkandidater för L i EU-valet

Men när partirådet sedan skulle säga sitt flyttade de i stället upp den tidigare riksdagsledamoten Said Abdu på plats 2 och Allan Widman fick se sig nedflyttad till plats 4. 

Läs också: Liberalerna stuvar om på EU-listan

Så långt allt i sin ordning. Men sedan skrev SVT om att Cecilia Wikström parallellt med sitt uppdrag som riksdagsledamot sitter i två bolagsstyrelser och tjänar 70 000 kronor extra i månaden på det. 

Läs också: Wikström (L) kritiseras för extraknäck

Fastän Cecilia Wikström inte har begått något formellt fel ansåg partiet att de dubbla stolarna var skadliga för förtroendet och uppmanade henne därför att avsäga sig styrelseuppdragen. Wikström vägrade – och petades då från listan. 

Gammal ungdomsboss

Därefter har valberedningen letat med ljus och lykta efter ett nytt förstanamn. Nu har deras val landat på Karin Karlsbro, hållbarhetschef på Fastighetsägarna Stockholm. Hon stod tidigare på plats 5 men valberedningen föreslår nu att hon flyttas upp till plats 1. 

Karlsbro var ordförande för liberala ungdomsförbundet 1995-97. Därefter har hon varit kanslichef på Folkpartiets riksdagskansli och stabschef hos integrationsminister Nyamko Sabuni. I dag är hon vid sidan av sitt arbete 1:e vice ordförande för Liberalerna i Stockholms län och ordförande för nätverket Gröna liberaler. 

Men om det blir Karlsbro som toppar listan är ännu inte hundraprocentigt bestämt. Beslutet ska tas av partirådet och de gick ju som tidigare nämnts emot valberedningen i förra omgången. En bubblare inför partirådet är också Cecilia Wikström. Hennes länsförbund Uppsala vill nämligen att hon ska få en plats längre ned på listan, så att väljare ska kunna kryssa in henne. Det vill inte partiledningen och valberedningen.

Forrige artikel Här är Arbetsförmedlingens kontor som ska stänga Här är Arbetsförmedlingens kontor som ska stänga Næste artikel Ex-statssekreterare blir biträdande kommunchef Ex-statssekreterare blir biträdande kommunchef
Postnord: Behövs mer finansiering än bara portointäkter

Postnord: Behövs mer finansiering än bara portointäkter

REPLIK. I den kommande postlagsutredningen är det viktigt att se hur samhällsuppdraget posttjänsten kan utföras utan att det innebär en orimlig ekonomisk belastning för tillhandahållaren, skriver Postnords koncernchef, Annemarie Gardshol.