Wikström och Widman toppkandidater för L i EU-valet 

LISTA. Cecilia Wikström och Allan Widman blir Liberalernas toppnamn i EU-valet. 

Överst på Liberalernas till lista i EU-valet är den sittande europaparlamentarikern Cecilia Wikström att stå. 

– Jag har vunnit en överlägsen seger. Två tredjedelar av alla som röstade, röstade på mig, säger Cecilia Wikström till Altinget. 

Cecilia Wikström är europaparlamentariker sedan 2009. Före det var hon riksdagsledamot i sju år för partiet.

Widman tvåa 

Andra toppnamnet är partiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman.

Widman som varit ledamot i försvarsutskottet i riksdagen sedan 2002 vill driva säkerhetspolitiska frågor i parlamentet och under valrörelsen.

– Min uppfattning är att Europa upplever ett hot utifrån. Det är först och främst Ryssland som försöker att undergräva unionen. Ryssland har under lång tid velat splittra unionen. Man vill kunna bearbeta medlemsstaterna var för sig, säger Allan Widman, till Altinget.

Widman säger att han vill öka medvetenheten om hotet från Ryssland.

– Till viss del gäller det även Kina, säger han.

Liberalerna har sedan tidigare redovisat vilka kandidater som fick stöd i provvalet. Även i det toppade Wikström och Widman.  

Läs också: Flera profiler högt i Liberalernas provval till EU-parlamentet 

Liberalerna har i dag två mandat i Europaparlamentet. Partiets andra nuvarande parlamentariker Jasenko Selimović ställer inte upp för omval.

Kandidaterna presenterades på en pressträff på torsdagen där även partiledaren Jan Björklund deltog. Listan kommer slutgiltigt att spikas av Liberalernas partiråd den 15–16 februari.

, ,

Forrige artikel Regeringen får KU-kritik för lagrådskritik Regeringen får KU-kritik för lagrådskritik Næste artikel ”Oväntad” framgång i lobbyistomröstning ”Oväntad” framgång i lobbyistomröstning
Sabuni tar rygg på Björklund och Leijonborg

Sabuni tar rygg på Björklund och Leijonborg

ANALYS. När Sabuni ska vända Liberalernas opinionsmässiga kräftgång tar hon till företrädarnas paradfrågor. På kort sikt kan det vara en klok strategi, men det löser inte de mer långsiktiga problemen för partiet.