Flera profiler högt i Liberalernas provval till EU-parlamentet

KANDIDATER. Liberalerna har haft provval inför EU-valet. Mest stöd fick Cecilia Wikström, följt av Allan Widman. Med på 10 i topp-listan är också en tidigare minister.

Liberalerna har hållit provval inför EU-valet. Mest stöd fick den nuvarande europaparlamentartikern Cecilia Wikström (L). 

– Jag är glad, tacksam och mycket hedrad att så många av Liberalernas medlemmar vill se mig som partiets toppkandidat i valet till Europaparlamentet den 26 maj. Jag gläds över att vi är Sveriges mest europavänliga parti, vilket tydliggörs i att vi har rekordmånga kandidater som vill arbeta för ett ännu bättre EU, säger Cecilia Wikström, i ett pressmeddelande.

Läs också: Skyttedal och Lega vill till Bryssel

Flera profiler på listan

Näst mest röster fick partiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman. Han är riksdagsledamot sedan 2002 och ledamot i försvarsutskottet. Widman sitter även med i Försvarsberedningen.

Läs också: Minister vill lämna regeringen för Bryssel

Han följs av Said Abdu och Maria Weimer som båda var riksdagsledamöter 2014-18 men som fick lämna riksdagen i höstas.

Läs också: De blir Centerpartiets toppnamn i EU-valet

På plats 5 kom riksdagsledamoten Johan Pehrson. Han har varit riksdagsledamot 1998-2015, samt återigen från 2018. Han har också tidigare varit partisekreterare och gruppledare. 

Läs också: Vaktombyte hos EU-moderaterna – Corazza Bildt petas 

Bland partimedlemmarnas favoriter finns också den tidigare handelsministern Hadar Cars. 85-åringen var handelsminister i regeringen Ullsten 1978-79 och europaparlamentariker 1995-99. Han var drivande i debatten för ett svenskt medlemskap redan från början av 1960-talet.

Läs också: MP satsar på minister och meteorolog i EU-valet

Spikas i februari

Liberalernas provval är rådgivande. Nu kommer valberedningen att ta fram ett förslag till lista. Den slutgiltiga listan spikas av Liberalernas partiråd den 15-16 februari.

– Medlemmarna har nu fått säga sitt i en demokratisk process, och vi är glada att så många velat bidra. Europaparlamentsvalet vart femte år är viktigt för oss liberaler, och nu tar valberedningens arbete vid för att ta fram ett förslag till lista, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt.

Forrige artikel Stöter ett fossilbilsförbud på EU-patrull? Stöter ett fossilbilsförbud på EU-patrull? Næste artikel Brysselbubblan: Regeringens nya EU-duo, Uber-protester och mordet på Pawel Adamovicz Brysselbubblan: Regeringens nya EU-duo, Uber-protester och mordet på Pawel Adamovicz