Minister vill lämna regeringen för Bryssel

KANDIDATUR. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) kommer inte att ingå i nästa Löfvenregering. Hon blir i stället Socialdemokraternas toppnamn i det kommande europaparlamentsvalet. 

Efter en lång politisk höst kommer Sverige troligtvis att få en ny regering. Vilka ministrar som kommer att ingå i den kommer dock att bli klart först i nästa vecka. Men redan nu vet vi att Heléne Fritzon inte kommer att ingå i nästa regering.

Hon har i stället tackat ja till att bli Socialdemokraternas förstanamn till EU-valet den 26 maj. Hon blir därmed den andra ministern, efter kulturminister Alice Bah Kuhnke, att välja Brysselambitioner före en regeringsfortsättning. 

Läs också: MP satsar på minister och meteorolog i EU-valet

– Vi har ett Europa som i allra högsta grad behöver sammanhållning och mer av gemensamma lösningar. Europa behöver Sverige och Sverige behöver Europa, säger Heléne Fritzon.  

Lång politisk erfarenhet 

Fritzon blev migrationsminister sommaren 2017, efter att Anders Ygeman lämnat justitiedepartementet i samband it-skandalen på Transportstyrelsen. Hon har tidigare också varit kommunalråd i 25 år och suttit i Socialdemokraternas verkställande utskott i 12 år. Hon har även varit medlem i SKL:s svenska delegation i Europeiska regionkommittén. 

Läs också: Skyttedal och Lega vill till Bryssel 

– Jag hoppas att mina erfarenheter från den lokala nivån, den nationella nivån och att jag är kvinna ska kunna göra skillnad i Europaparlamentet, säger Fritzon. 

Vill ta debatten mot högerextrema 

Som den allra viktigaste frågan lyfter hon kampen mot högerextremism. 

– Det finns väldigt stor anledning för oss att varje dag ta debatten om våra demokratiska värderingar, om att stå upp för alla människors lika värde, de mänskliga rättigheterna men också rättsstatens principer, säger hon. 

Läs också: De blir Centerpartiets toppnamn i EU-valet 

Ersätter veteraner 

Vilka de övriga kandidaterna på listan blir kommer att presenteras i början av februari. Men det står redan klart att tre av Socialdemokraternas nuvarande fem ledamöter kommer att lämna parlamentet. Anna Hedh, Marita Ulvskog och Olle Ludvigsson lämnar parlamentet efter att sammanlagt ha varit ledamöter i 35 år. 

Läs också: Anna Hedh (S) lämnar EU-parlamentet

Valdeltagandet i EU-valen brukar vara lågt och Socialdemokraterna brukar göra sämre val till Europaparlamentet än till riksdagen. I det senaste valet fick Socialdemokraterna bara 24 procent av rösterna. Men det hoppas partiet kunna förbättra.  

– Vi kommer att presentera vår valstrategi i början av februari, där vi tar höjd för att vi ska göra ett bättre EU-val än förra gången. Vi visade i höstas att man aldrig ska räkna ut det socialdemokratiska partiet. När vi verkligen mobiliserar och driver de frågor som många väljare uppfattar som relevanta och en stor utmaning kan vi också göra goda resultat, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare.

Läs också: Vaktombyte hos EU-moderaterna – Corazza Bildt petas

Forrige artikel Fjellner: Därför är glyfosatrapporten orimlig Fjellner: Därför är glyfosatrapporten orimlig Næste artikel De här problemen ska EU:s ledare tampas med under 2019 De här problemen ska EU:s ledare tampas med under 2019
De fem stora frågorna efter EU-toppmötet

De fem stora frågorna efter EU-toppmötet

ÅTERHÄMTNING. Dammet har lagt sig efter statschefernas stora budgetmangling. Men nya strider väntar när det ska klargöras hur väl långtidsbudgeten och återhämtningsfonden går i linje med miljö- och klimatmålen.