Vaktombyte hos EU-moderaterna – Corazza Bildt petas 

LISTFÖRSLAG. Moderaternas nuvarande europaparlamentariker väljer att sluta eller får inte förnyat förtroende. I stället blir Tomas Tobé och Jessica Polfjärd nya toppnamn. 

Moderaternas nomineringskommitté har presenterat sitt förslag till toppnamn i Europaparlamentsvalet i vår. Målet är en “omstart” som ska vända trenden av att partiet tappat från fem mandat 1999-2004 till tre mandat 2014-19. 

– För ett parti med våra ambitioner kring Europafrågorna och samspelet inom Europa och hela kopplingen mellan Sverige som en framgångsnation med det europeiska samarbetet så tycker vi inte att det här duger, säger Erik Langby, ordförande för nomineringskommittén.

Läs också: Majoritet av partierna: Det går inte att vinna val i Sverige på EU-frågor

Konsekvensen blir att partiet presenterar en helt ny personuppsättning inför valet i vår. 

– Vi har haft väldigt duktiga i parlamentariker i Europaparlamentet men vi har inte lyckats få väljare. Vi har inte lyckats så bra med samspelet mellan politiken som drivs där och politiken som drivs här. Det gör att vi har landat i att vi vill ha ett helt nytt gäng, säger Langby. 

Förhoppningen är att Moderaterna med sitt nya lag ska ha fler mandat i parlamentet nästa mandatperiod, helst fem, åtminstone fyra.  

– Vi vill ju komma tillbaka till grunden var vi startade, med fem mandat, men i alla fall öka, säger Erik Langby till Altinget. 

Tobé toppar 

Toppar den nya listan gör partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. Han vill driva frågor om lag och ordning, migration och terrorbekämpning.  

– Jag känner mig redo att gjuta mod i Europasamarbetet. Att bidra till att hålla ihop Europa och säkerställa att EU är en relevant röst i en väldigt osäker tid och värld, säger han. 

Listan ska spikas av ett partiråd i november. Tobé kommer att fortsätta som rättspolitisk talesperson, åtminstone den närmaste tiden.  

– Jag kommer att fortsätta min roll som rättspolitisk talesperson och agera fullt ut som riksdagsledamot utifrån det förtroende jag har fått. Men det är klart att mina förhoppningar är inställda på att inom kort också börja inleda arbetet med att säkerställa att Moderaterna får ett ökat stöd i valet i maj nästa år, säger Tobé till Altinget. 

Följs av Polfjärd 

Tvåa på listan är Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Jessica Polfjärd. Hon vill att EU ska fokusera på rätt saker och lyfter fram den europeiska hjälpen i samband med sommarens skogsbränder som ett positivt exempel på EU-samarbetet. Samtidigt säger hon att det också finns områden där EU lägger sig i för mycket.  

– Ibland löser man saker som kanske inte var problem från början, säger hon.  

Entreprenör och ungdomstopp 

Också tredjenamnet, Jörgen Warborn, är riksdagsledamot. Han är företagare och nämner tre huvudsakliga områden som han vill verka för i parlamentet: Stärka den inre marknaden, mer frihandel och regelförenkling för företagare. Han kommer att kandidera med sloganen “det behövs en entreprenör i Bryssel”. 

På plats fyra återfinns Arba Kokalari, som arbetar som pr- och pressansvarig på Electrolux. Men som också är vice ordförande i den konservativa parlamentsgruppens (EPP) ungdomsförbund. Hennes hjärtefrågor är mänskliga rättigheter och demokratifrågor.  

Profiler försvinner 

Nomineringskommitténs förslag gör också att de tre nuvarande europaparlamentarikerna försvinner. Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner har själva valt att träda tillbaka. Anna Maria Corazza Bildt är dock besviken över petningen. Något hon har gett uttryck för på Twitter.  

Både Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt har lyckats med konststycket att göra sig namn i det stora Europaparlamentet. Fjellner, som profilerat sig inom handelspolitik, miljöpolitik och budgetfrågor var ensam svensk på Politicos lista “The 40 MEPs who actually matter” 2016. Corazza Bildt, som gjort sig känd för sitt arbete med barns rättigheter, hamnade på 30:e plats på samma lista 2017.

Läs också: Svårt att hitta bred enighet för att få ner lastbilsutsläpp (Fjellner är företrädare för EPP-gruppen i förhandlingarna)

Läs också: Corazza Bildt vill ha bättre skydd för utsatta barn (december 2017)

Forrige artikel Podd: Europeiskt sugrörsförbud, en ny solkung och Potemkinkulisser i Rumänien Podd: Europeiskt sugrörsförbud, en ny solkung och Potemkinkulisser i Rumänien Næste artikel Plastproducenter får ansvar för nedskräpning Plastproducenter får ansvar för nedskräpning