MP satsar på minister och meteorolog i EU-valet 

EU-VALET. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och meteorologen Pär Holmgren toppar Miljöpartiets lista inför EU-valet i vår.

Miljöpartiet hade stor framgång i valet till Europaparlamentet 2014. Med mer än 15 procent av rösterna knep partiet hela 4 mandat. Men trots att partiet alltså i dag har fyra sittande parlamentariker väljer MP att toppa sin EU-lista inför valet i vår med två nya kandidater.

Dessa är dock välkända sedan tidigare. Etta på listan är Alice Bah Kuhnke som i dag är kulturminister i övergångsregeringen. Nu vill hon byta arena och verka i Europaparlamentet.

– De senaste fyra åren som minister har varit de mest utmanande i mitt liv men de frågor som jag brinner för, och varför jag är miljöpartist, är klimatet, medmänskligheten och demokratin. De behöver vi också driva med kraft i EU, säger hon till Altinget. 

Var det ett lätt beslut? 

– Nej det var det förstås inte. Men det är tydligt och jag är helt övertygad om att det är det här jag vill göra. 

Meteorolog på plats 2 

Följs på listan görs hon av den tidigare TV-meteorologen Pär Holmgren, som i dag arbetar som naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Han är helt färsk i politiken och medlem i partiet sedan mindre än ett dygn. Men han är välkänd i klimatdebatten sedan tidigare. 

Vad är det som gör att du vill gå över till den politiska sidan? 

– Jag vill vara där jag känner att jag gör mest nytta. Det som kommer att behövas nu under den här kommande mandatperioden är just politik. Vi kommer att behöva politik och lagstiftning för att fasa ut det gamla fossila och för att få in det förnybara, säger han till Altinget. 

Läs också: De blir Centerpartiets toppnamn i EU-valet 

Att valet föll på Miljöpartiet menar Holmgren var självklart.  

– Miljöpartiet är för mig det parti som hela tiden så tydligt och trovärdigt har arbetat med klimat och andra hållbarhetsfrågor. Sedan är det viktigt att alla partier arbetar med det här. Men för mig så kan jag liksom inte arbeta med klimatfrågan trovärdigt i något annat parti, säger han. 

Om han kommer in i EU-parlamentet vill han vara pådrivande för att EU får ett klimatpolitiskt ramverk och lyfter också att han gärna ser att idén om en koldioxidbudget sprids i Europa. 

Från trädkramare till EU-kramare 

Miljöpartiet har tidigare varit ett EU-skeptiskt parti. Men det har ändrats på senare år och de båda toppnamnen ser att EU spelar en central roll. 

– Jag är och har alltid varit övertygad att EU är en fantastisk plattform just för att bedriva klimatpolitik och hållbarhetspolitik. Sen kan man vara kritisk till vissa detaljer men jag tycker att det är bra att Miljöpartiet har gjort den förflyttningen i hur man ser på EU. Jag ser det som en väldigt naturlig och bra plattform för att samarbeta. Klimatfrågan är ju en global fråga. Vi behöver få med USA och Kina i arbetet också, säger Pär Holmgren.  

Läs också: Miljöpartiets inställning till EU

Men det är inte bara för miljön som EU kan spela en stor roll, enligt Bah Kuhnke. Hon menar att årets val är “oerhört betydelsefullt” för att motverka den nationalism och populism som växer i Europa. 

– Om vi vill att EU ska vara det EU som faktiskt alla 28 medlemsländer skrivit under på att det ska vara, att EU ska främja mänskliga rättigheter, upprätthålla demokratin och säkra minoriteter, hbtq-personer och människor på flykts rättigheter. Då måste vi hålla borta och bekämpa nationalismen och populismen. Så det är ett stort val vi går inför och jag hoppas att många engagerar sig och röstar, säger hon.  

Parlamentariker saknas 

Att de två kandidaterna kommer in överst på listan gör följaktligen att tre av de nuvarande parlamentarikerna hamnar längre ned. På plats 3 återfinns Jakop Dalunde, han följs av Bodil Valero på plats 4 och Max Andersson på plats 5. Däremot saknas Linneá Engström helt på listan.  

Katrin Wissing, sammankallande i riksvalberedningen, vill inte svara på om Engström självmant valt att inte vara med eller om hon har petats. 

– Jag kommentar bara vårt förslag till lista, säger hon till Altinget.  

Läs också: Vaktombyte hos EU-moderaterna – Corazza Bildt petas 

Däremot berättar hon hur valberedningen resonerat kring valet att toppa listan med just Bah Kuhnke och Holmgren och inte med någon av de sittande parlamentarikerna.  

– Det är alltid en svår avvägning när vi har den här typen av beredning. Vi har gjort den här bedömningen att vi vill ha två toppnamn med djup kunskap och bred kompetens för att faktiskt öka våra chanser att kanske till och med få fler mandat. Vi vill ju matcha det valresultat som vi hade 2014, säger hon.  

Konkurrens från vänster 

När Vänsterpartiet nyligen presenterade sitt förslag till valplattform inför EU-valet hävdade partiledare Jonas Sjöstedt att V hade den bästa och mest genomtänkta politiken.  

Läs också: V: Vi har den mest genomtänkta klimatpolitiken

– De får stå för vad de säger. Men vi är ett miljöparti och vi bildades utifrån att vi ska kämpa för miljön, klimatet och medmänskligheten och det har vi praktiserat i snart 40 år. Studier inför senaste riksdagsvalet visade att det var vi som hade mest trovärdighet i miljö och klimatfrågor. Vi kommer fortsätta att driva de frågorna, säger Bah Kuhnke. 

– Alla partier måste arbeta med de här frågorna men för Miljöpartiet är det här själva värdegrunden. För mig är det uppenbart att just den gröna gruppen i EU som driver de här frågorna tydligast och mest genomtänkt, säger Holmgren.

Läs också: Skyttedal och Lega vill till Bryssel

Forrige artikel Parlamentet kräver mer klimat i EU:s forskningsprogram Parlamentet kräver mer klimat i EU:s forskningsprogram Næste artikel Norge tar klimatkliv in i EU Norge tar klimatkliv in i EU
  • Rapportera

    A.N.

    Fara

    Miljöpartier är en fara för mänskligheten, dom borde förbjudas.