Skyttedal och Lega vill till Bryssel

KANDIDATUR. KD:s toppkandidater till Europaparlamentet blir kommunpolitikerna Sara Skyttedal och David Lega. De vill se ett EU med rätt fokus, en stark inre marknad men minskad överstatlighet.

Kristdemokraternas nomineringskommitté har presenterat sitt förslag till kandidater till Europaparlamentet. Beslutet tas formellt av partifullmäktige om två veckor. KD hoppas att partiet ska göra ett bättre val än sist och öka antalet mandat från ett till två.  

Toppar listan gör kommunalrådet Sara Skyttedal som tidigare också har varit ordförande i ungdomsförbundet. Hon säger sig ha ett starkt engagemang för EU-frågorna.  

– Kristdemokrater har EU i generna, säger hon på en pressträff. 

Inre marknad och öppet Europa

Skyttedal vill se ett EU som har rätt fokus och värnar principen om subsidiaritet. En viktig fråga för henne är en stark inre marknad med ett fullt implementerat tjänstedirektiv. Andra områden som hon tycker att EU spelar en viktig roll på är klimatreformer och demokratifrågor. 

Läs också: Vaktombyte hos EU-moderaterna – Corazza Bildt petas 

Det andra toppnamnet är David Lega, kommunpolitiker i Göteborg och tidigare andre vice ordförande i KD. De frågor där han ser att han kan påverka i Europaparlamentet är social utsatthet, mänskliga rättigheter och ett öppet Europa.  

Erfarenheter från kommuner

De tror båda att deras erfarenhet från kommunpolitiken kommer att hjälpa dem om de kommer in i parlamentet.  

– När man är kommunpolitiker märker man kanske allra mest de effekter som EU har. En stor del av den agenda som står inför kommunstyrelsen är påverkad av olika EU-direktiv, säger Sara Skyttedal till Altinget och lägger till: 

– Jag tror att den erfarenheten av att vara kommunpolitiker är viktig i alla politiska sammanhang. Man märker när man väl är på den lokala nivån hur enskilda beslut påverkar människor konkret i deras vardag. Jag tror att det är viktigt att ha det perspektivet när man hamnar på en nivå där man beslutar över framtiden för hela EU vilket är ett ganska stort ansvar.  

Inte planen

David Lega har efter valet i september varit med i förhandlingarna i Göteborg som ännu inte helt har lösts, men där mycket tyder på att det blir ett Alliansstyre i minoritet som bryter en 24-årig socialdemokratisk dominans i kommunen. Legas plan var inställd på att fortsätta där men när förtroendet han fick från medlemmarna fick honom att tänka om.  

– Jag har lovat och lagt åtta år av mitt liv på att bryta det 24-åriga socialdemokratiska styret i Göteborg. Till stor del känner jag att jag har uppfyllt det löftet. Det här (EU-kandidaturen reds.anm.) var väl inte planen från början men sedan blev jag nominerad av så pass många medlemmar att jag kände att det var en skyldighet att tacka ja till nomineringen och se hur det gick. När stödet blev så stort som det faktiskt blev så kände jag att det kanske är dags för mig att erbjuda mig att hjälpa till i ett annat forum, säger han till Altinget.

Vad tror du om chanserna att ni får två mandat?

 Jag är ganska övertygad, vi var nära det sist. Ligger vi i närheten av det riksdagsvalresultat i september så kommer vi att ta två mandat. Frågan är snarare om vi tar tre eller två, säger David Lega.

Forrige artikel Storpolitik ger avtryck i ny gödsellag Storpolitik ger avtryck i ny gödsellag Næste artikel Busch Thor: EU måste öka legitimiteten Busch Thor: EU måste öka legitimiteten