Risk för magplask efter förra succévalet

FÖRDJUPNING. Enligt parlamentets egna mätningar får Miljöpartiet inga mandat alls. I andra mer än halveras stödet. Detta efter framgången med fyra platser i parlamentet valet 2014, näst störst efter Socialdemokraterna. Nu ska Miljöpartiet försöka vända trenden samtidigt som partiet hotas av ett utbrytarparti.

Miljöpartiet i Bryssel krisar. En av de nuvarande parlamentarikerna uteslöts från valbar plats. En annan har bytt parti och sitter kvar som vilde mandatperioden ut. Intern kritik har riktats mot hur en tredje framhåller sina insatser. 

Samtidigt toppar en av partiets ledande företrädare Alice Bah Kunke listan med valbara kandidater tillsammans med en känd klimatexpert, Pär Holmgren. Det ser också ut att vara partiets hjärtefrågor som valet ska handla om.

Det är en utmanande position som partiet går in i valrörelsen med.

– Vi är medvetna om att MP i svensk politik hade en ganska tuff position förra mandatperioden i Sverige, där vi fick ta ansvar för ett svårt politiskt läge och acceptera politik som är långt ifrån det vi själva velat driva. Vi hade svårt att förklara det för väljarna och det påverkade många människors förtroende för vår politik. Men jag kommer att kämpa hårt för att återvinna det förtroendet, säger Jakop Dalunde till Altinget.

Login