Debatt

Regeringens restriktioner designade för att hamna på efterkälken

De nya restriktionerna är för sena, otydliga och missriktade. De inskränker vår frihet utan att effektivt förebygga ny smittspridning. Vi måste i stället använda vaccinpass bredare, öka takten och framförhållningen i vaccinationerna – och säga absolut nej till nya besöksförbud på äldreboenden. Det skriver Anna Starbrink (L) och Amelie Tarschys Ingre (L).

”Nu slår man brett, även mot alla som är dubbelvaccinerade, i stället för att fokusera på de som är i allra störst riskzon – de ännu ovaccinerade.”
”Nu slår man brett, även mot alla som är dubbelvaccinerade, i stället för att fokusera på de som är i allra störst riskzon – de ännu ovaccinerade.”Foto: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Smittspridningen ökar åter, i världen och i Sverige. Även om vi alla hoppas att den nya vågen blir mildare och inte slår lika hårt, är mycket osäkert kring den nya omikron-varianten – och eventuellt nya varianter. Även om vi kan hålla nere antalet svårt sjuka och döda, och minska trycket på sjukvården, tack vare vaccinerna, riskerar många att bli sjuka.

”Tyvärr upprepar sig historien”

Den svenska regeringen har fått mycket och berättigad kritik för saktfärdigt och otydigt agerande. Tyvärr upprepar sig historien igen. Vaccinationerna med dos 3 är ett tydligt exempel. Redan i augusti efterlyste vi tydliga besked för att kunna planera och dimensionera: då fick vi höra att dos 3 var aktuellt tidigast nästa år, för begränsade grupper. Under hösten kom sedan nya besked om start, åldersgrupper och förändrade tidsintervall vilket försvårade sjukvårdens förutsättningar avsevärt – och gör att många fått vänta för länge (ibland bokstavligt, i köer till vaccinationsställen) på den tredje dos de redan borde fått. Först nu strax innan jul börjar vi komma ikapp.

Vaccinpass borde användas betydligt bredare.

De nya restriktionerna gör inte läget bättre. Tvärtom. De är svepande och missriktade – och som designade för att vi ska hamna på efterkälken i att bekämpa pandemin. Trappstegslösningen bygger på en upptrappning där varje nytt steg ska tas när smittspridningen redan förvärrats, och det redan är för sent. Det är som de vattentäta skotten på Titanic: när vattnet nått för högt, rinner det bara vidare.

Ett exempel är att skolorna först i nästa steg ska avstå stora samlingar. Detta när vi ser att smittspridningen är stor just bland barn, när det är tätt mellan körkonserter, luciafiranden och julavslutningar, och inför en jul då många barn ska träffa äldre och andra sårbara släktingar.

Använd vaccinpassen

Friheten inskränks av restriktioner och därför måste de vara både precisa och effektiva. Nu slår man brett, även mot alla som är dubbelvaccinerade, i stället för att fokusera på de som är i allra störst riskzon – de ännu ovaccinerade. Vaccinpass borde användas betydligt bredare, på restauranger, i köpcentrum och så vidare, för att så långt som möjligt värna friheten för så många som möjligt. Vaccinpassen måste också kunna användas av alla – det är orimligt och otillständigt att personer som vaccinerats i andra länder, eller papperslösa, inte ska kunna få denna möjlighet att skydda sig själv och sin omgivning.

Sätt inte äldre i husarrest

En av de allra största bristerna är att regeringen åter aviserar möjligheten att införa besöksförbud i äldreomsorgen. Detta var en akut åtgärd i ett tidigt pandemiläge då vi saknade både full tillgång till skyddsutrustning, och vaccin. Men det skapade stort lidande för äldre och deras anhöriga, förvärrade ensamhet och isolering – och visade sig vara juridiskt ohållbart. Det är otillständigt att man återigen ens överväger att sätta äldre människor i husarrest i sina egna hem.

Extra anmärkningsvärt är att man fortfarande inte tagit tag i frågan om att omsorgspersonalen ska förväntas vara vaccinerad – vaccinkrav på vårdpersonal i stället för nya besöksförbud.

Coronapandemin inskränker våra liv. I den pågående frihetskampen mot pandemin måste de restriktioner vi inför vara vältajmade, precisa och effektiva. Det är det rättvisa sättet att återfå vår fulla frihet.

Nämnda personer

Anna Starbrink

Riksdagsledamot (L)
Studier i sociologi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00