Debatt

Regeringen måste våga öppna upp samhället

Vi uppmanar regeringen att våga öppna upp samhället och låta folk leva mer som vanligt igen. Utöka kraven på uppvisande av vaccinationspass i stället för att stänga serveringsställen. Det skriver regionstyrelsens ordförande i Dalarna Ulf Berg (M) och riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin (M).

Magdalena Anderssons regering tar för lätt på medborgarnas fri- och rättigheter, skriver debattörerna. 
Magdalena Anderssons regering tar för lätt på medborgarnas fri- och rättigheter, skriver debattörerna. Foto: Anders Wiklund/TT
Carl-Oskar Bohlin
Ulf Berg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Folkhälsomyndighetens skärpta smittskyddsåtgärder som infördes den 12 januari reser många frågetecken. De innebar bland annat att serveringsställen måste stänga senast klockan 23 och att allmänna sammankomster fick ett deltagartak på max 500 personer med vaccinationsbevis på inomhusevenemang.

Åtgärder utan evidens

Vilket vetenskapligt stöd och evidens finns det för att smittspridningen på krogen ökar efter klockan 23? Varför begränsas antalet deltagare på allmänna sammankomster till just 500 stycken? Varför inte lika gärna 1 000 eller 1 500 personer? Varje betalande åskådare spelar roll för musikklubbar och idrottsföreningar som redan blöder ekonomiskt.

Det här är frågeställningar som även Folkhälsomyndigheten verkar ha tagit till sig och förmedlat till regeringen. Häromdagen ändrades nämligen reglerna till 500 personer med vaccinationsbevis per separat sektion för inomhusevenemang, något som är betydligt rimligare och gör stor skillnad.

Krögarna sliter sitt hår

Det är dock lätt att förstå att krögarna sliter sitt hår. Regeringen gasar, sedan bromsar man. De senaste smittskyddsåtgärderna framstår kort sagt som godtyckliga.

Vid den här tiden av året brottas sjukvården vanligtvis med höga tal av vinterkräksjuka, influensor och halkolyckor. Det är normalt. När skolorna åter öppnas upp kommer smittspridningen av allehanda sjukdomar också att öka. Det är också normalt. Att regeringen blandar in dessa årligen återkommande fenomen som försvar för sina smittskyddsåtgärder får dock aldrig ses som ett normalläge.

S-regeringen tar helt enkelt för lättsinnigt på medborgarnas fri- och rättigheter: rätten att demonstrera, möjligheten att gå till jobbet och ungdomars möjligheter att delta i idrottscuper. Det måste finnas en koppling mellan restriktionerna och vilken begränsande effekt de förväntas få på smittspridningen. Att påbuden uppifrån blir rutin och något som inte får ifrågasättas är en utveckling som måste undvikas.

Låt folk leva som vanligt

Riksdagens partiledardebatt den 12 januari kan ses som starten på valåret 2022. Vi ute i regionerna har tidigare fått uppleva att S-regeringen ger oss skulden för att vaccinationerna inte fungerar som de ska.

Vilket vetenskapligt stöd och evidens finns det för att smittspridningen på krogen ökar efter klockan 23?

Region Dalarna har nu en mycket god vaccineringskapacitet och står väl rustade för att ge dos tre och fortsätta med dos ett och två. Vi ser positivt på att Folkhälsomyndigheten minskade tidsspannet från sex till fem månader mellan dos två och dos tre för alla över 18 år. Det här borde ha gjorts tidigare.

Svaret på hur vi bekämpar pandemin heter nämligen fortsatt vaccinering. Samtidigt uppmanar vi regeringen att våga öppna upp samhället och låta folk leva mer som vanligt igen. Utöka kraven på uppvisande av vaccinationspass i stället för att stänga serveringsställen. De allvarligast sjuka i covid-19 är med få undantag ovaccinerade. Det är något vi måste dra lärdom av.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00