Analys av 
Johan Manell

Bilden av ett enat regeringsunderlag bleknar

Regeringsförhandlingarna är inte klara och Ulf Kristersson (M) får ytterligare två dagars sonderingstid. Men klockan klämtar för partierna att komma överens. För varje dag som de inte kan enas blir de kritiska rösterna fler.

Kristersson får fortsätta att förhandla. Men det börjar bli bråttom att komma överens.
Kristersson får fortsätta att förhandla. Men det börjar bli bråttom att komma överens.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johan Manell

Det har gått en månad sedan valet men partierna i det nya regeringsunderlaget är fortfarande inte i mål med sina förhandlingar. Därför begär Kristersson mer tid.

– Det är några detaljer som vi vill reda ut för att kunna presentera allt i ett sammanhang. Därför har jag bett talmannen att få ett par dagar till, säger Kristersson.

Trots att talman Andreas Norlén för fyra år sedan kritiserades för att vara saktfärdig med statsministeromsröstningar och själv har sagt att det inte ska upprepas förlänger han Kristerssons sonderingsuppdrag till fredag den 14 oktober. Då kan statsministeromröstningen ske på måndag den 17 oktober.

Fördel och nackdel

För Kristersson kan talmannens besked vara både en välsignelse och förbannelse. Mer tid kan göra att knutarna i de pågående förhandlingarna löses ut. Samtidigt skulle press i form av en statsministeromröstning kunna sätta tryck på partierna att komma överens.

Någon ytterligare förlängning efter denna kan det inte gärna bli tal om. Så senast på måndag gäller det att partierna har enats om ramarna. Det som talar för att det kan lyckas är att inte heller de andra partierna har incitament att dra ut på processen för länge.

Även om Sverigedemokraterna har en bra förhandlingsposition saknar de riktiga alternativ till att stödja Kristersson som statsminister. Så förr eller senare kommer SD att tvingas komma överens – även med Liberalerna.

Förhandlingar kan fortsätta

Förhandlingarna behöver inte heller vara helt klara när statsministeromröstningen äger rum. De behöver bara ha kommit tillräckligt långt för att SD ska kunna släppa fram Kristersson. Sen kan partierna fortsätta nattmanglingarna fram till själva skifteskonseljen och för den delen även lösa ut fler frågor längre fram under mandatperioden.

Men Ulf Kristersson gör det svårt för sig. Att förhandlingarna dragit ut på tiden gör att bilden av det så enade regeringsunderlaget som han målade upp under valrörelsen bleknar.

Fortsättning på regeringsdramat följer.

Läs också

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00