Årets mest lästa debatter på Altinget Bo & Bygg

Sverigehus, stölder från byggarbetsplatser och Tidöavtalet. Debatten har varit högljudd och intensiv på Altinget Bo & Bygg det senaste året. Här är några av årets mest lästa debatter.

Sverigedemokraternas förslag på ett så kallat Sverigehus blev en av årets mest lästa debatter på Altinget Bo & Bygg.
Sverigedemokraternas förslag på ett så kallat Sverigehus blev en av årets mest lästa debatter på Altinget Bo & Bygg.Foto: Pressbild Sverigedemokraterna
Anton Säll

Byggföretagen: Kriminella roffar åt sig material från våra arbetsplatser - Altinget - Allt om politik: altinget.se

”Nästan fyra av tio av våra medlemsföretagare som polisanmäler brott är ganska eller mycket missnöjda med polisens arbete. Fler åtgärder krävs”, skriver Per Kågström, nationell samordnare, Byggföretagen som fortsätter:

Arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar är några exempel på vad som försvinner från våra arbetsplatser. Det sammanlagda värdet är svårt att uppskatta men det rör sig om miljardbelopp varje år. Inbrotten är ett särskilt stort problem för små- och medelstora företag. Det finns till och med entreprenörer som tvingas räkna med stölder i sina anbud eftersom självrisken ökar i takt med stölderna”. 

SD: Vi inför Sverigehuset – en ny modell för egna hem

”Småhusbyggandet minskar. Men det besvärliga ekonomiska läget, materialbrist och annat som driver upp kostnaderna får inte hindra långsiktighet och nytänk för att understödja byggande och småhusetablering”, skriver Jimmie Åkesson och Mikael Eskilandersson (SD), som föreslår en ny modell.

Vi inför Sverigehuset för ett ökat byggande. Den ensidiga hyresrättspolitiken från regeringens sida inverkar till otrygghet, minskad valfrihet och höga hyror. Det finns nämligen en stor efterfrågan på villor som inte möts upp, stora behov av att skapa tryggt boende och att underlätta byggande på landsbygden.” 

Därför är statliga bolån en bra idé - Altinget: Bo och Bygg

”Ett startlån för unga måste få högsta prioritet av den regering som tillträder efter valet. Annars riskerar klyftorna mellan insiders och outsiders på bostadsmarknaden att växa ännu mer”. Det skriver Riksbyggen, Obos och HSB tillsammans i en gemensam debattartikel.

Möjligheten för unga vuxna och andra grupper utan tillräckligt eget kapital att köpa bostad har försämrats drastiskt de senaste åren, inte bara i storstadsregionerna utan i stora delar av Sverige. Kreditrestriktioner i form av amorteringskrav och bankernas skärpta kvar-att-leva-på-kalkyler slår hårt även mot de människor som har fast jobb, medelinkomst och betalningsförmåga.

Så kan byggindustrin bli mer produktiv och klimatsmart

”Genom ett ökat industriellt byggande i trä går det att sänka både kostnaderna och den negativa klimatpåverkan från bostadsbyggandet”. Det skriver representanter för träbranschen.

Den 24 november 2022 ägde ”New European Bauhaus: Into the Woods” rum i Helsingfors. De svenska och finska statsministrarna visade då tillsammans med EU-kommissionens ordförande hur ett ökat byggande i trä, särskilt industriellt sådant, bland annat bidrar till att länderna når sina klimatåtaganden.

Nu höjs räntorna och i kombination med höga materialkostnader och försämrade finansieringsvillkor inom byggbranschen riskerar detta att sätta tvärstopp för bostadsbyggandet. Genom ett ökat industriellt byggande går det att sänka både kostnaderna och den negativa klimatpåverkan från bostadsbyggandet. För att det ska ske, behövs regelförenklingar, lagförändringar och ökad kunskap om industriell prefabricerad byggnation. Det skulle ge regeringen möjligheten att minska effekterna av en vikande konjunktur och skapa förutsättningar för ett långsiktigt bostadsbyggande. Dessutom med en 40 procent lägre klimatpåverkan och lägre bostadspriser och hyror.

En ny regering måste ta tag i bostadsfrågan

Skillnaden i bostadspolitiken emellan de två nya politiska blocken är dock relativt små. Däremot är utmaningarna för bostadssektorn stora de kommande åren. Nyproduktionen av bostäder ser ut att stanna helt. Allt fler har det svårt att få en egen bostad. Avsaknaden av en social bostadspolitik är stor och får för utsatta grupper stora konsekvenser. Högre kostnader för boendet, det ägda och det hyrda, kommer bli besvärlig för många de kommande åren. Den nya regeringen måste sannolikt agera inom alla dessa områden och risken är ändå stor att inte tillräckliga reformer och beslut tas.

Det skriver Kent Persson, samhällspolitisk chef på Heimstaden och tidigare partisekreterare för Moderaterna. Han fortsätter:

Det behöver tas fram en social bostadspolitik. Situationen för allt fler börjar bli akut. I ett land med höga välfärdsambitioner kan inte bostadslösheten och utsattheten tillåtas växa. Därför krävs det ambitiösa reformer för att bryta utanförskap och ge fler människor möjligheten till ett eget boende. Utan värdigt boende kan inte utanförskap brytas. Förhoppningsvis får vi se de första stegen till en heltäckande social bostadspolitik genomföras den kommande mandatperioden.” 

Oansvarig avveckling av investeringsstödet hotar bostadsbyggandet 

”Att regeringen avvecklar investeringsstödet innebär att det kommer bli färre nya bostäder och högre hyror i det som byggs”. Det skriver Anders Nordstrand, vd, och Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef, Sveriges allmännytta.

Debattörerna fortsätter:

Löftet att trappa av bemyndigandet i en takt så att alla fastighetsägare som lämnade in ansökan i tid ska kunna få stöd är borta i nya budgetförslaget. Ansökningar för omkring 20 000 bostäder som kommit in i tid och färdigbehandlats av länsstyrelserna kommer därmed att gå miste om stödet.

Det här beror på att utbetalningen görs först när huset är färdigbyggt, medan beslutet om stöd fattas betydligt tidigare. Riksdagen behöver därför ge regeringen möjlighet att ingå ekonomiska åtaganden som medför behov av framtida anslag i statsbudgeten. Men regeringen föreslår inte något nytt bemyndigande för år 2023, vilket innebär att inga beslut om stöd kan fattas efter kommande årsskifte.

Sveriges allmännyttas medlemsföretag hade i november äskade och färdigbehandlade ärenden avseende 5 300 nya bostäder i kö hos länsstyrelserna. Om regeringens förslag godtas av riksdagen blir konsekvenserna färre nya bostäder och högre hyror i det som ändå byggs. Det visar en enkät som Sveriges allmännytta gjort till medlemsföretag som har projekt i kö. Så mycket som en tredjedel av bostäderna har ännu inte påbörjats och kommer heller inte att bli byggda.

Nämnda personer

Kent Persson

Samhällspolitisk chef Heimstaden AB

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Mikael Eskilandersson

Riksdagsledamot (SD), vice ordförande i civilutskottet, civilpolitisk talesperson
Studier i juridik (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00