Debatt

En ny regering måste ta tag i bostadsfrågan

Det viktigaste är faktiskt inte vem som blir bostadsminister. Det viktigaste är vilket innehåll och vilka reformer en tillträdande regering vill genomföra på det bostadspolitiska området, skriver Kent Persson, samhällspolitisk chef Heimstaden.

”Genom att ta tag i bostadsfrågorna kan många av de större samhällsproblemen med utanförskap, kriminalitet och arbetslöshet lösas.”
”Genom att ta tag i bostadsfrågorna kan många av de större samhällsproblemen med utanförskap, kriminalitet och arbetslöshet lösas.”Foto: Johan Nilsson/TT
Kent Persson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den svenska valrörelsen är över. Den präglades av ett högt tonläge och hård konflikt. I den politiska miljön har Sverigedemokraterna blivit valets vinnare och är nu det andra största partiet. Det är ett paradigmskifte i svensk politik som kommer få stora konsekvenser för såväl regeringsbildandet som det allmänna politiska arbetet framåt.

Högre kostnader för boende

Moderaterna kan därmed ses som en av valets större förlorare samtidigt som de blir vinnare i och med att de kan bilda regering. För Ulf Kristersson (M) kommer kunna bilda regering. Att få in Liberalerna i en regering är viktigt då det skulle skapa en bättre stabilitet och underlätta kommande förhandlingar. Att Sverigedemokraterna skulle sitta i en regering är däremot osannolikt.

Utan värdigt boende kan inte utanförskap brytas.

Skillnaden i bostadspolitiken emellan de två nya politiska blocken är dock relativt små. Däremot är utmaningarna för bostadssektorn stora de kommande åren. Nyproduktionen av bostäder ser ut att stanna helt. Allt fler har det svårt att få en egen bostad. Avsaknaden av en social bostadspolitik är stor och får för utsatta grupper stora konsekvenser. Högre kostnader för boendet, det ägda och det hyrda, kommer bli besvärlig för många de kommande åren. Den nya regeringen måste sannolikt agera inom alla dessa områden och risken är ändå stor att inte tillräckliga reformer och beslut tas.

Håll igång byggsektorn

I den kommande lågkonjunktur behöver byggsektorn hållas i gång annars riskerar lågkonjunkturen snabbt förstärkas med en kraftigt ökande arbetslöshet. Samtidigt har Sverige inte råd med att bostadsbyggandet stannar helt. Storstadsregionerna och universitetsorterna behöver över tid fler bostäder för att kunna fortsätta växa. Här kan inte en regering sitta passiv, utan den kommer behöva agera på något sätt för att stimulera investeringar i nyproduktion av bostäder.

Det behöver tas fram en social bostadspolitik. Situationen för allt fler börjar bli akut. I ett land med höga välfärdsambitioner kan inte bostadslösheten och utsattheten tillåtas växa. Därför krävs det ambitiösa reformer för att bryta utanförskap och ge fler människor möjligheten till ett eget boende. Utan värdigt boende kan inte utanförskap brytas. Förhoppningsvis får vi se de första stegen till en heltäckande social bostadspolitik genomföras den kommande mandatperioden.

Engagemang krävs från statsministern

När det gäller hyresregleringar kommer sannolikt inga förändringar ske när det gäller det befintliga beståndet. Det finns egentligen inget parti som driver marknadshyror för hela beståndet. Däremot utreddes som bekant fri hyressättning för nyproduktionen av hyresrätter. Utredningen är fortfarande aktuell och skulle kunna genomföras. Det skulle välkomnas av hela branschen och stärka möjligheterna till att investera i nyproduktionen av hyresrätter. Utan den reformen riskerar vi att övertid se ett minskat byggande av hyresrätter. Möjligheten att få igenom reformen måste nog bedömas som svår, dock kan frågan vara med i regeringsförhandlingarna och därmed skulle det gå att få igenom reformen.

Det viktigaste är faktiskt inte vem som blir bostadsminister. Det viktigaste är vilket innehåll och vilka reformer en tillträdande regering vill genomföra på det bostadspolitiska området. Ska det bli slagkraftiga och genomförda bostadspolitiska reformer är finansministerns och statsministerns engagemang helt avgörande. Här har den nya regeringen möjligheter som tidigare regeringar inte tagit. Genom att ta tag i bostadsfrågorna kan många av de större samhällsproblemen med utanförskap, kriminalitet och arbetslöshet lösas. Låt oss hoppas att Ulf Kristersson tar den möjligheten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00