Om  
Ylva Johansson

Ylva Johansson vill bli fotbollstopp: ”Jag längtar tillbaka”

EU-kommissionären Ylva Johansson (S) vill tillbaka till fotbollen. Hon bekräftar för TT att hon blivit förfrågad om att bli ordförande för Elitfotboll dam (EFD).

Ylva Johansson (S) vill tillbaka till fotbollen. 
Ylva Johansson (S) vill tillbaka till fotbollen. Foto: Foto: Victor Svedberg/Socialdemokraterna
Tim Gashi

Ylva Johansson räknar inte med att hon får fortsatt stöd av den nya regeringen. Till hösten lär hon därför bli av med uppdraget som EU-kommissionär. Istället längtar Johansson tillbaka till fotbollen, det säger hon till TT:

– Det är klart att jag längtar lite tillbaka till fotbollen. Men i vilken form får vi se.

Johansson uppger att en stor utmaning för svensk fotboll framöver är att hålla ihop fotbollsrörelsen när det kommer till bredd och elit. I svensk fotbolls kanske hetaste fråga just nu, VAR-frågan, har hon ingen definitiv hållning. ”Ingen jättestor fråga”, enligt EU-kommissionären.

Men när hon själv berättar hur hon upplever VAR under matcher delger hon den kritik många supportrar lyft mot VAR, att den tar bort en del av den direkta glädjen.

– När jag går på Liverpool-matcher, som jag också gör, då får man vänta på VAR-granskningen. Och när beslutet kommer så, ”jaha, det var mål... yippie....liksom”.

Johansson har tidigare suttit i styrelsen för EFD som hon nu bekräftar har tillfrågat henne angående ordförandeposten. Men den svenska kommissionärens tjänstgöring inom fotbollen sträcker sig längre än så. Hon har också varit ordförande i Stockholms fotbollförbund, samt vice ordförande i Hammarbys damfotboll – den klubben hon själv är supporter till.  

Nämnda personer

Ylva Johansson

EU-kommissionär, ansvarig för inrikes frågor
Ämneslärare i matematik och fysik (Lunds uni. 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00