Debatt

Verdandi: Varför föraktar Mats Persson förkovran och folkbildning?

Att regeringen i tider när kriminaliteten ökar inte inser att folkbildningen är ett av de bästa och enklaste sätten att motverka segregation och utanförskap är obegripligt. Det skriver Emmeli Wulfstrand och Lars Ohly, Verdandi.

”Utbildningsminister Persson ställer studieförbundens verksamhet mot yrkesutbildningar. Det är en falsk och farlig motsättning.”
”Utbildningsminister Persson ställer studieförbundens verksamhet mot yrkesutbildningar. Det är en falsk och farlig motsättning.”Foto: Lars Schröder/TT
Emmeli Wulfstrand
Lars Ohly
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Regeringen går i Sverigedemokraternas ledband. Statsminister Ulf Kristersson liknar alltmer Jimmie Åkessons buktalardocka. Åkesson talar och Kristersson rör på läpparna. I talet till nationen med anledning av det eskalerade våldet valde statsministern att splittra i stället för att samla. Han upprepade SD:s favorittema att allt är invandringens fel. Så agerar inte en ledare utan en marionett.

Regeringen går Åkessons ärenden

Även i statsbudgeten går regeringen SD:s ärenden. Utbildningsminister Mats Persson (L) meddelade nöjt att regeringen skär ner totalt en halv miljard kronor på studieförbundens anslag fram till 2026. En tredjedel av studieförbundens verksamhet ska bort på tre år.

Är det liberal politik som regeringen genomför? Inte enligt liberalernas partiprogram. Där står att ”bildning och kunskap stärker den enskildes egenmakt.” ”Folkbildningen bidrar till höjd kunskapsnivå i samhället”, skriver liberalerna. Studieförbunden ”breddar människors möjligheter att lära nytt hela livet”. Därför behöver villkoren för den fristående folkbildningen vara ”goda och långsiktiga”.

Det är alltså inte liberalernas program som väglett regeringen utan SD:s attacker på folkbildning. Deras hat mot bildning har sin grund i att de avfärdar vetenskap och forskning. Deras politik bygger på fördomar och felaktiga föreställningar och för att försvara dessa krävs att människor hålls nere i okunskap.

Människor som läser, studerar och diskuterar är ett hot mot rasism, främlingsfientlighet och klimatförnekande. Cirkeldeltagare möter varandra som likvärdiga människor utan att dela in sig efter kön, etnicitet, kultur, ålder och könsidentitet vilket motverkar fördomar. Sverigedemokrater är rädda för ett bildat folk eftersom bildning river murar och ökar förståelsen för andra.

SD avskyr studieförbunden

Med fler som studerar följer fler som ser det som självklart att människor ska få älska vem de vill, tro på vad de vill och fira vilka helgdagar de vill. Det är därför SD avskyr studieförbunden och deras verksamhet.

För deltagare i Verdandis verksamheter får regeringens slakt på studieförbunden stora konsekvenser. Hos oss möts människor som upplevt kriminalitet, beroenden och skadligt bruk, fattigdom, diskriminering och rasism. För många av oss har studier i gemenskap varit en väg bort från dåliga vanor, kriminella miljöer och droger.

Att en liberal utbildningsminister visar förakt för det som hans partiprogram hyllar är anmärkningsvärt. 

Utbildningsminister Persson ställer studieförbundens verksamhet mot yrkesutbildningar. Det är en falsk och farlig motsättning. Ofta är det helt olika målgrupper för yrkesutbildningarna och studieförbundens verksamheter. Båda är viktiga för samhället och för dem som deltar.

Samtidigt som 500 miljoner försvinner från Studieförbundens verksamhet under tre år ökar försvarsutgifterna med ofattbara 44 miljarder kronor. Det ska också bli billigare för höginkomsttagare att bygga om verandan eller anlita någon som städar swimmingpoolen.

Folkbildning motverkar utanförskap

Att regeringen i tider när kriminaliteten ökar inte inser att folkbildningen är ett av de bästa och enklaste sätten att motverka segregation och utanförskap är obegripligt. I samtal, studier, språkkurser, sfi och fortbildning knyts människor samman och får tillhöra en gemenskap. Att regeringen väljer att minska detta dagliga arbete mot ensamhet och diskriminering förklaras av SD:s hat mot studieförbundens arbete för sammanhållning och mångfald.

Denna budget slår mot människors deltagande i demokratin. Demokratin undermineras när möjligheterna att påverka politiken minskar.

Mats Persson kallade studiecirkelverksamhet för ”hobbyer”. Att en liberal utbildningsminister visar förakt för det som hans partiprogram hyllar är anmärkningsvärt. Men uppenbarligen delar han Sverigedemokraternas mål att landsbygdens och förorternas föreningsliv ska slaktas. Eller är också Persson enbart en buktalardocka?

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00