Veckan i EU: Bära eller brista för EU:s asylpolitik och rysk opposition i Bryssel

EU:s ministrar ska försöka enas om en omstridd reform av EU:s asylregler, ryska oppositionella strömmar till Bryssel och EU-kommissionen ska presentera en etisk vakthund för att hålla EU-institutionerna på dygdens smala väg.

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde besöker EU-parlamentet i Bryssel och EU-kommissionär Ylva Johansson ska försöka ro delar av migrationspakten i hamn i Luxemburg. 
Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde besöker EU-parlamentet i Bryssel och EU-kommissionär Ylva Johansson ska försöka ro delar av migrationspakten i hamn i Luxemburg. Foto: Caisa Rasmussen, Henrik Montgomery/TT, Emilie Gomez/EP

Måndag 5 juni

Europaparlamentet blir mötesplats för ryska oppositionella röster när ett tvådagarsevenemang om demokrati i Ryssland äger rum. Bland de prominenta gästerna finns dissidenter som nobelpristagaren Dmitrij Muratov, den tidigare oljemagnaten Michail Chodorkovskij och schackspelaren Garri Kasparov.

Under samma tak sammanträder utskottet för ekonomi och valutafrågor som får besök av Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken, som ska frågas ut om bankens svar på den pågående inflationen. Även EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager besöker utskottet för att prata om utmaningarna med det amerikanska gröna stödpaketet IRA, som lockar europeiska företag till USA.

Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson befinner sig i Antwerpen där hon deltar i ett ministermöte för koalitionen av europeiska länder mot grov och organiserad brottslighet.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00