Vänsterpartiet KU-anmäler Busch för Hybrit-uttalanden

Ciczie Weidby (V), arbetsmarknadspolitisk talesperson, begär att konstitutionsutskottet granskar de uttalanden som gjorts av Ebba Busch i samband med EU-kommissionens besök på LKAB, och vill även granska hur ministern har säkerställt att myndigheten följer sin instruktion.

Närings- och energiministerns uttalanden skedde i samband med EU-kommissionens besök på bland annat LKAB.<br>
Närings- och energiministerns uttalanden skedde i samband med EU-kommissionens besök på bland annat LKAB.
Foto: Dati Bendo / EC - Audiovisual Service
Jacob Hederos

– Om det här inte är en överträdelse – ja, då vet jag inte.

Det var professorn i förvaltningsrätt Olle Lundins kommentar till Di, efter närings- och energiminister Ebba Busch uppbackning av Hybrit-projektet.

Ett av de mest kritiserade uttalanden rör att ministern hävdade att projektet är ett måste för att Sverige ska nå klimatmålen 2045, om inte stålproduktionen skulle läggas ner.

– Jag skulle säga att man gärna får visa vad den alternativa vägen är för att plocka bort tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp om inte vägen framåt är med Hybrit och liknande projekt, sa Ebba Busch till Di tidigare i januari.

Anledningen till bland andra Lundins kritik är framför allt att Energimyndigheten just nu handlägger en ansökan från det av LKAB, Vattenfall och SSAB-ägda projektet om ett stöd på fem miljarder kronor inom Industriklivet, för en demonstrationsanläggning i Gällivare.  

Foto: Riksdagen
Det statliga stödet till projektet, som leds av tre hel- och halvstatliga bolag, har sedan länge varit dominant när det kommer till var de budgeterade medlen för industriklivet landar. Altinget har tidigare visat att år 2020 hade nästan 660 miljoner, av industriklivets 1,4 miljarder kronor fram till dess, gått till stål utan kol-projektet.

Nu sätts frågan potentiellt under lupp. Ciczie Weidby vill i sin anmälan att ”konstitutionsutskottet bör granska om ministern genom sina uttalanden satt en sådan politisk press gentemot myndigheten att det kan uppfattas som försök till styrning av myndigheten och som skapar en svårighet för myndigheten att göra en prövning som är, och uppfattas, självständig.”

Ciczie Weidby menar i en kommentar till Altinget att ministrars kommentarsutrymme är begränsat när ett ärende samtidigt prövas av myndigheter.

– Enligt mig måste en minister tala i mer allmänna ordalag när en ansökan är under prövning. 

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.