Vallöftet: C elutspel – Svenska Kraftnät är redan på bollen

Centerpartiets olika energiutspel ska i ett första steg minska vinterns elräkningar, men sedan också skapa förutsättningar för att öka elproduktion i Sverige med 30 procent under kommande mandatperiod. Men enligt Svenska Kraftnät är de redan igång med den åtgärd C vill se.

"Sverige behöver energipolitik som ökar tillgången på grön el samtidigt som hushållen kan ställa om" argumenterade partiledaren Annie Lööf.<br>
"Sverige behöver energipolitik som ökar tillgången på grön el samtidigt som hushållen kan ställa om" argumenterade partiledaren Annie Lööf.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Jacob Hederos

Som ett av flera utspel de senaste veckorna, när elprisfrågan seglat upp som en av de mest debatterade valfrågorna, har Centerpartiet lagt in ytterligare förslag i sin tidigare elhandlingsplan.

”Handlingsplanen för utsläppsfri ny el”, som framför allt fokuserar på åtgärder på längre sikt, har nu kompletterats med åtgärder som syftar till att också sänka priserna under hösten.

Och det är med framför allt två tillägg som partiet hoppas kunna pressa ner konsumenternas elkostnader.

I ett steg vill partiet, likt bland andra Miljöpartiet, understödja insatser för att energieffektivisera och byta ut uppvärmningssystem i framför allt eluppvärmda hushåll. För Centern görs detta genom en utvidgning av det gröna avdraget.

Men det är framför allt genom en annan åtgärd, via så kallad mothandel eller motköp, som de stora besparingarna för hushållen i södra Sverige ska uppnås.

– Det skulle kunna sänka kostnaderna med tusentals kronor redan i vinter, säger partiets energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin till Altinget.

Tanken är att Svenska Kraftnät ska få i uppdrag att upphandla framför allt biokraftproduktion i elområde tre och fyra, som ska dras i gång vid de tillfällen där elpriserna är på väg att segla upp.

Genom att då tillföra ytterligare produktion i de områdena, samtidigt som det eventuellt också minskas produktion i område ett och två, ökar kapaciteten och därmed också balansen mellan konsumtion och produktion i de södra områdena, vilket också ska leda till att pressa ner priserna.  

– Kallaste timmen förra året så användes 46 procent av kapaciteten i kraftvärmen till elproduktion. Så det är rätt mycket kapacitet kvar. Det är mer kapacitet än vad både Ringhals 1 och 2 hade levererat ihop, säger Nordin till Altinget.