Utredare: Försvarsmakten bör hjälpa klimatnyttiga bolag

Försvarsmakten bör få ett särskilt uppdrag från regeringen att ta fram vägledningar om hur verksamheter som bidrar till klimatomställningen kan samexistera med försvaret. Det föreslår klimaträttsutredaren Anders Danielsson.

Klimaträttsutredare Anders Danielsson. Han har tidigare även varit generaldirektör för Säkerhetspolisen och Migrationsverket samt, tills i december förra året,&nbsp;landshövding i Västra Götalands län.<br>
Klimaträttsutredare Anders Danielsson. Han har tidigare även varit generaldirektör för Säkerhetspolisen och Migrationsverket samt, tills i december förra året, landshövding i Västra Götalands län.
Foto: Lars Schröder/TT
Johanna Alskog

Det är två utredningar som parallellt fått uppdraget från regeringen att se över olika former av gräddfiler för klimatet. Den ena är miljöprövningsutredaren Peter Ardö som ska överväga idén om en förtur för stora omställningsprojekt inom industrin. Den andra är klimaträttsutredaren Anders Danielsson som har haft i uppdrag att överväga en regel i miljöbalken som ger klimatet större tyngd än andra intressen.

Men när Danielsson på onsdagen lämnade över sina förslag till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) är han tydlig med att säga nej till idén. 

– Det går rent tekniskt. Men skulle förmodligen medföra längre prövningstider. Då förfelas syftet, säger Danielsson vid sin genomgång.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00