Utbildningsdebatterna i topp 2020

TOPPLISTA. Skolsegregation, tidigare betyg, forskningsproppen och smittspridningens effekt på skolan har intresserat Altinget Utbildnings läsare. Temat folkbildningens framtid har även väckt mycket känslor. Läs hela tio-i-topp-listan.

Maja Andersson

1. Lärarförbundet: Liberalernas tankevurpa gör att lärarnas tid slösas bort

Det är inte tidigare betyg som skapar god undervisning, det är tiden lärarna har till att planera och följa upp. Den tiden riskerar att försvinna när kraven på ökade insatser runt bedömning höjs, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet och Leo Gerdén, Sveriges elevråd.

2. Vlachos: Hamilton har missförstått utredningen

Ulla Hamilton verkar tycka att ett välinformerat skolval bortser från barnens perspektiv. Utredningen delar inte hennes uppfattning, skriver Jonas Vlachos, utredningssekreterare.

3. Debatt: Glöm inte föräldrarna till ungdomar med funktionsnedsättning

Det skapar stora problem för föräldrar till ungdomar i gymnasiesärskolan när skolan stänger. Regeringen måste se till så att föräldrarna får stöd för att kunna fortsätta arbeta, och så att de får ersättning när de inte kan det, skriver Autism- och Aspergerförbundet, Fub och Svenska Downföreningen.

4. LR: Nu måste huvudmännen ta sitt ansvar i krisen

Den snabba smittspridningen ställer stora krav på huvudmän som måste vara oerhört lyhörda för lärarnas arbetssituation. Vi lärare tar vårt ansvar, det måste även våra arbetsgivare göra, skriver Lärarnas riksförbund.

5. Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver forskarna Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

6. Replik: Obligatorisk förskola sliter upp barn från fungerande lösning

Lotta Edholm anser att ”barn som behöver förskolan allra mest i rätt hög utsträckning inte finns där”. Men med tanke på alla uppenbara kvalitetsbrister så kan man kontra med: tur är väl det. Det skriver Madeleine Lidman, Hemmaföräldrars nätverk.

7. Debatt: Sorteringen av elever sker öppet och ogenerat

Skolans marknadsstyrning ger friskolor incitament att välja bort resurskrävande elever. Det blir orättssäkert och ojämlikt. Vi måste få till stånd en annan styrning av skolan, och det måste ske nu. Det skriver Linnea Lindquist, rektor och skoldebattör.

8. Studieförbunden: Diffusa anklagelser leder ingenstans

Jag tänker inte försöka bedöma debattörernas kompetens inom sina ordinarie forskningsområden. Det jag däremot kan konstatera är att de gör pinsamma misstag med fakta och statistik i sin senaste attack mot folkbildningen, skriver David Samuelsson, Studieförbunden i samverkan.

9. Tolv universitetsrektorer: En kraftfull forskningssatsning – viktigare än nånsin

Vi vill lyfta fram fem skäl till att pandemin ökat behovet av en generellt kraftfull statlig forsknings- och innovationssatsning, med tunga satsningar redan från och med hösten 2020. Det skriver tolv rektorer på några av Sveriges största universitet.

10. Debatt: Skamligt av Skolinspektionen att inspektera nu

Läget för landets lärare är oerhört pressat, många vittnar om att distansundervisningen inte hinns med under ordinarie arbetstid. Att Skolinspektionen i det läget skickar inspektörer på dem är skamligt, skriver Marcus Larsson, tankesmedjan Balans.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00