Ungerns EU-ordförandeskap ifrågasätts – men inte av Sverige

Bör ett land som utreds för att inte följa EU:s grundläggande värden verkligen få leda ministerrådet? Tveksamt tycker Europaparlamentet som nu röstar om att ifrågasätta Ungerns EU-ordförandeskap nästa år – och får uppbackning från tyskt håll. EU-minister Jessika Roswall (M) håller dock inte med.

Den 1 juli 2024 tar Ungerns premiärminister Viktor Orbán över ordförandeklubban för EU – samtidigt som ett nyvalt EU-parlament ska installeras och en ny EU-kommission ska komma på plats. 
Den 1 juli 2024 tar Ungerns premiärminister Viktor Orbán över ordförandeklubban för EU – samtidigt som ett nyvalt EU-parlament ska installeras och en ny EU-kommission ska komma på plats. Foto: EU
Charlotta Asplund Catot

Hösten 2024 tar Ungern över ordförandeklubban för EU:s ministerråd. Samtidigt är landet under utredning för om det respekterar unionens grundläggande värden, efter en rad bakslag mot demokratin de senaste åren.

Olämpligt, anser EU-parlamentet som på torsdagen röstar om en resolution som ifrågasätter just Ungerns lämplighet att leda EU och uppmanar ministerrådet att se över andra alternativ. Resolutionen backas av fem av sju partigrupper och förväntas gå igenom med stor majoritet.

– Det är helt orimligt och olämpligt att ett land som definierats som en icke-demokrati ska hålla i ordförandeklubban och leda EU:s arbete, säger svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V), som har förhandlat fram resolutionen för parlamentets vänstergrupp, till Altinget.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00