Debatt

Underskatta aldrig en bra kris

När byggstarter minskar och konkurserna ökar, kan vi inte längre blunda för behovet av förändring, skriver Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna.

Från Byggmaterialhandlarnas sida ser vi behov av att myndigheter och kravställare formulerar sina krav med tydliga digitala grunder och använda globala gemensamma identifierare för att främja enhetlighet inom branschen, skriver debattören.
Från Byggmaterialhandlarnas sida ser vi behov av att myndigheter och kravställare formulerar sina krav med tydliga digitala grunder och använda globala gemensamma identifierare för att främja enhetlighet inom branschen, skriver debattören.Foto: Janerik Henriksson/TT
Monica Björk
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När det är högkonjunktur så rullar hjulen på i en rasande takt, och det finns sällan utrymme för rationaliseringar och förbättringar som är avgörande för långsiktig framgång. När nu konjunkturen dalar, som vi måste se över våra företags rutiner, kapa kostnader och ompröva våra processer. För som Winston Churchill en gång sa: ”Never let a good crisis go to waste.”

Den kommande lagstiftningen inom hållbarhetsområdet, såsom digitala produktpass och skärpta klimatdeklarationer, kommer att påverka byggsektorn avsevärt

Försäljningsutvecklingen inom byggmaterialhandeln har sjunkit med hela 15 %, och i en tid av lågkonjunktur där regeringen fokuserar på att få ned inflationen, ser framtida satsningar på bostadsbyggandet mörka ut. Men istället för att leta efter lösningar utanför sektorn bör vi använda nedgången till självrannsakan och hitta innovativa sätt att skapa en mer effektiv byggprocess och sänka kostnaderna.

Digitalisera byggkedjan

Ett viktigt område med potential för ökad effektivitet är digitaliseringen genom hela byggkedjan. Med över 350 leverantörer som redan bidrar till det digitala produktflödet är en ökad digitaliseringen en lågt hängande frukt för att effektivisera bostadsbyggandet.

Den kommande lagstiftningen inom hållbarhetsområdet, såsom digitala produktpass och skärpta klimatdeklarationer, kommer att påverka byggsektorn avsevärt. En övergripande arkitektur som säkerställer enhetlig och uppdaterad information från olika källor är nödvändig för att möta dessa krav. Utmaningen ligger i att hantera den ökande administrationen med att samla och uppdatera data från olika källor. Vi efterlyser en övergripande arkitektur där data endast behöver finnas på ett ställe. Genom att säkerställa att processen av digital information överlever genom hela livscykeln är det viktigt att aktörer i hela värdekedjan involveras.

Formulera krav på tydliga digitala grunder

Från Byggmaterialhandlarnas sida ser vi behov av att myndigheter och kravställare formulerar sina krav med tydliga digitala grunder och använda globala gemensamma identifierare för att främja enhetlighet inom branschen. Handeln bör vara med och påverka gemensamma tillämpningar för att säkerställa att deras behov tillgodoses och att lösningarna blir hållbara och användbara.

Låt oss se konjunkturnedgången som en möjlighet, en chans att göra nödvändiga förbättringar så att vi kan sänka kostnaderna när konjunkturen väl vänder uppåt. Och då börja med den lägst hängande frukten - digitalisering.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00