Tidöpartierna: ”Hederligt levnadssätt” för att stanna i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill se skärpta krav på ett ”hederligt levnadssätt” för att utländska medborgare ska få stanna i Sverige.

”En grundförutsättning för en framgångsrik integration är att människor som vill bo i Sverige rättar sig efter grundläggande normer och lever på hederligt och skötsamt sätt”, säger Maria Malmer Stenergard vid en pressträff.
”En grundförutsättning för en framgångsrik integration är att människor som vill bo i Sverige rättar sig efter grundläggande normer och lever på hederligt och skötsamt sätt”, säger Maria Malmer Stenergard vid en pressträff.Foto: Lars Schröder/TT
Miranda Olsson

I Tidöavtalet anslås en utredning om bristande vandel ska vara skäl att utvisa utländska medborgarna. Prostitution och missbruk anges som några exempel, vilket mötte hård kritik när avtalet presenterades. 

När regeringen och Sverigedemokraterna nu går fram med en utredning saknas vandelsbegreppet i direktiven.

– Vi tar inte sikte på att man ska utvisa personer som är utsatta, utan då handlar det snarare om personer som utsätter utsatta människor, säger Maria Malmer Stenergard (M) till TT:s reporter.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00