Sverige går ut hårt för att försvara skogsintressen i EU-förhandling

En majoritet av sex partier i riksdagen ställer upp flera hårda krav för att S-regeringen ska acceptera en kompromiss om förändringen av förnybartdirektivet. Nu riskerar regeringen att förlora sin plats i de fortsatta förhandlingarna.

Sex partier i riksdagen kräver flera förändringar i synsättet på skogsbruk och bioenergi för att Sverige ska kunna acceptera en kompromiss. <br>
Sex partier i riksdagen kräver flera förändringar i synsättet på skogsbruk och bioenergi för att Sverige ska kunna acceptera en kompromiss.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jacob Hederos

Onsdagens EU-nämnd blev en snårig historia för S-regeringen som försökte söka stöd för sin linje i förhandlingarna om revideringen av förnybartdirektivet.

Anledningen är framför allt de krav som ställts upp både i förslaget, och till viss del i förhandlingarna hos båda lagstiftarna, inför hur bioenergin fortsatt ska kunna klassificeras som hållbar.

Mandatet som regeringen sökte stöd för stötte under morgonens förhandlingar på patrull, vilket gjorde att det först blev på eftermiddagen och ytterligare förhandlingar som de kunde få mandat för att acceptera en kompromiss.

Men då krävs det flera förändringar i den lagtext som samtidigt förhandlas mellan medlemsländerna inför mötet med ministrarna på måndag, enligt majoriteten i EU-nämnden:

Därutöver följer också en ”mycket tydlig markering” om att det ska råda nationell kompetens över skogsfrågor, och att EU måste undvika detaljstyrning. Samt att det måste ske en utvärdering av dagens lagstiftning innan det kan ske en förändring av reglerna om bioenergins hållbarhet.

Det gäller att hålla hårt i våra intressen.

– Och detta är vi överens om, alla partier förutom MP och V, säger hon.