Svekdebatt för Mats Persson om folkbildningen – ”Hål i huvudet”

Utbildningsminister Mats Persson (L) hade lovat att det inte skulle ske några neddragningar på folkbildningen. Men tillfälliga åtgärder som extrasatsningarna på folkhögskolorna förlängs inte, vilket ger en halv miljard mindre i kolumnen. Amanda Lind (MP) är djupt kritisk: ”Mats Persson lovade att det inte skulle bli någon sänkning, så det var falsk marknadsföring.”

Persson menar att neddragningen beror på att tillfälliga åtgärder löpt ut.<br>
Persson menar att neddragningen beror på att tillfälliga åtgärder löpt ut.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Anders Gustafsson

När man läser i budgetens tabeller så visar kolumnen en minskning på folkbildningsområdet. Från drygt 4,8 miljarder kronor för 2022, till drygt 4,3 miljarder kronor under 2023 och 2024.

Många höjde på ögonbrynen, eftersom Utbildningsminister Mats Persson (L) i en Altingetintervju hade lovat att anslagen till folkbildningen inte ska minska.

Utbildningsministern ger via sin pressekreterare följande förklaring: ”Regeringen föreslår inga neddragningar på folkbildningsområdet. Vissa tillfälliga åtgärder har löpt ut, där merparten är satsningar kopplade till pandemin som spelat ut sin roll.”

MP:s Amanda Lind köper inte resonemanget.

– Det är en svag budget på civilsamhällesområdet. Vi går in i en lågkonjunktur, och då väljer de att göra en stor neddragning på folkbildningen. Sedan avstår man dessutom från tillräckliga förstärkningar för idrotten och de uteblir helt för många andra områden, säger hon till Altinget.

– Men värst är folkbildningen. Att skära ner på folkbildningen i det här läget är hål i huvudet, säger Amanda Lind.

Vilka områden hade du velat se prioriterade?

– Det finns många kulturföreningar som kommer att vara pressade under kommande år. Man rycker bort återstartsstödet och det kommer inte minst att drabba de fria kulturutövarna.