Stormöte om kärnavfall i riksdagen – ministerduo kallad

Försvarsutskottet och näringsutskottet har kallat Per Bolund och Anders Ygeman till stormöte om slutförvaret för kärnavfall. Ministrarnas svar vid mötet avgör om Centern ansluter sig till de borgerliga planerna på att pressa regeringen, enligt partiet energipolitiska talesperson Rickard Nordin. 

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och energiminister Anders Ygeman (S) ska möta politikerna i försvarsutskottet och näringsutskottet.
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och energiminister Anders Ygeman (S) ska möta politikerna i försvarsutskottet och näringsutskottet. Foto: Stina Stjernkvist/Janerik Henriksson/TT
Johanna Alskog

– Vi vill få klarhet i fråga om färdplanen framåt. Det är oacceptabelt att inte ge ett besked om hur och när, säger Mattias Bäckström Johansson, ledamot i näringsutskottet och SD:s energipolitiska talesperson.

Det SD – och flera andra partier – vill ha svar på är hur regeringen planerar att hantera Svensk kärnbränslehanterings (SKB) ansökan som omfattar både en utökning av mellanlagret för kärnavfall samt inrättandet av ett slutförvar i Östhammar.

– Det behövs ett besked innan sommaren, säger Mattias Bäckström Johansson och syftar på Vattenfalls varning om att mellanlagret kan bli fullt om det inte inom kort kommer grön flagg för utbyggnad.

Att pressa regeringen till att fatta beslutet under våren, det är oseriöst, anser Centerns Rickard Nordin. Men hur miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och energiminister Anders Ygeman (S) svarar under det sammansatta utskottsmötet på tisdagen blir ändå avgörande för hur Centern kommer att agera i frågan.

– Vi anser att regeringen måste ge någon form av tidsplan. Svarar de däremot något luddigt i stil med "det bereds i Regeringskansliet", då är vi beredda att tvinga fram en tidsplan, säger Rickard Nordin.

Från de borgerliga partierna hörs återkommande krav på att regeringen ska sätta ner foten och Kristdemokraterna har lagt ett förslag till utskottsinitiativ om att riksdagen ska kräva regeringen på beslut senast i maj. Det troliga är att det får stöd från L, SD och M – medan C alltså är ett mer osäkert kort.

Hur ett eventuellt utskottsinitiativ slutligen formuleras återstår att se, påpekar Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiska talesperson och näringsutskottets ordförande. Först och främst ska utskotten försöka få svar på sina frågor vid tisdagens möte.

– Det rimliga är att Bolund berättar hur hans plan ser ut. När tänker han försöka att få regeringen att fatta beslutet? säger Lars Hjälmered.

Från Anders Ygeman är det andra frågor som Hjälmered hoppas att få svar på.