Statssekreterare får höga böter för tjuvfiske av ål

Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har dömts till höga böter för att ha tjuvfiskat ål, en akut hotad art. Nilsson ljög även för Havs- och vattenmyndighetens fiskerikontrollanter.

"Jag har fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen." skriver statssekreterare PM Nilsson på Facebook. 
"Jag har fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen." skriver statssekreterare PM Nilsson på Facebook. Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har dömts till dagsböter på 38 800 kronor för tjuvfiske av ål. Detta efter att ha blivit tagen på bar gärning i Karlskrona skärgård av Havs- och vattenmyndighetens fiskerikontrollanter sommaren år 2021. Det skriver Sydöstran och Expressen.

PM Nilsson nekade först till att ryssjorna var hans. En uppgift han ändrade i efterhand, efter att polisen kontaktade honom i december förra året, 2022. Han förklarar att han ljög för Havs- och vattenmyndighetens tjänstemän med att situationen var pinsam och att han blev överrumplad, skriver han i ett inlägg på Facebook.

I sitt inlägg på Facebook ber han om ursäkt för att ha orsakat merarbete för polisen och Havs- och vattenmyndigheten, däremot inte för att ha tjuvfiskat en akut hotad art.

I sin tidigare roll som ledarredaktör på Dagens Industri har PM Nilsson argumenterat för lokalbefolkningens rätt till ålfiske.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00