Statsministern: Hushållen ska få tillbaka 30 miljarder på elräkningen

Statsminister Magdalena Andersson presenterar nu ett högkostnadsskydd för elpriserna till alla hushåll i vinter. Även företag ska få ta del av skyddet och totalt handlar det om 60 miljarder kronor.

Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar presenterar stöd för de höga elpriserna.
Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar presenterar stöd för de höga elpriserna.Foto: Lars Schröder/TT
Josefin Lingström

Magdalena Andersson inleder pressträffen med att beskriva att vi nästan lever i en ”krigsekonomi” där den ryska invasionen av Ukraina ställt marknaden ur spel.

– Bakgrunden är att elmarknaden inte är skapad för den extrema situation vi har just nu, säger Andersson.

Därför vill regeringen införa ett högkostnadsskydd för elpriserna. Det handlar om 30 miljarder kronor som ska användas till återbäring till hushållen. Det finansieras genom de ökade intäkterna som myndigheten Svenska kraftnät fått in via de så kallade flaskhalsintäkterna. Dessa får affärsverket in till följd av de prisskillnader som finns mellan elområdena.

Företag ska också kunna ta del av ett högkostnadsskydd för el. Totalt omfattar förslaget 60 miljarder kronor för företag och hushåll.

Ju högre priser, desto större återbäring, enligt regeringen. Därför kan det komma att bli mer än 60 miljarder. Enligt energiminister Khashayar Farmanbar kommer det riktas särskilt mot hushåll i södra Sverige, som har haft högst elpriser senaste tiden.

Klart senast 15 november

Det är Svenska kraftnät som kommer återkomma om hur mycket återbäring varje hushåll kan få, men regeringen påpekar att högkostnadsskyddet är tre gånger så högt som den kompensation som hushållen kunde ta del av i vintras.

Samtidigt vill de göra långsiktiga förändringar.

– Regeringen kommer under hösten arbeta för att förändra elmarknaden. Men det ska göras tillsammans med våra grannländer, säger Farmanbar.

Senast 15 november ska Svenska kraftnät lämna ett förslag till Energimarknadsinspektionen om hur utbetalningarna ska gå till.

Uppdraget till myndigheten i sig behöver inte ett riksdagsbeslut och påverkas inte av valet och ett eventuellt maktskifte, enligt regeringen. Men ska långsiktiga förändringar av elmarknaden ske behöver riksdagen besluta om det.

Se hela pressträffen nedan:

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Khashayar Farmanbar

Entreprenör
Fil. kand datavetenskap (Luleå tekniska uni., 2000) och kandidatexamen industriell marknadsföring (Luleå tekniska uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00