Stålindustrins valutspel: Ta bort energimål i EU

Sveriges utsläppstyngsta industrisektor släpper eget valmanifest inför EU-valet. Bland annat vill branschorganisationen Jernkontoret att förnybartmålet och delmålet för energieffektivisering ska bort.

Branschorganisationen Jernkontoret har samlats bakom ett antal reformförslag inför kommande mandatperiod. <br>
Branschorganisationen Jernkontoret har samlats bakom ett antal reformförslag inför kommande mandatperiod.
Foto: Pia Nordlander, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Jacob Hederos

Energieffektiviseringsmålets delmål med nationella absoluta energikonsumtionstal till 2030 bör rivas upp. Detsamma gäller även förnybartmålet, och att slutdatumet för utsläppshandeln bör anpassas till EU:s klimatmål för 2040 och 2050.

Det är några av de sakpolitiska förslag som stålindustrins branschförening Jernkontoret går fram med inför kommande mandatperiod i unionen i sitt valmanifest.

I fallet med utsläppshandeln handlar det dock inte om att skjuta ner de underliggande klimatmålen som utsläppshandelns nedtrappning baseras på, enligt Jernkontorets vd Annika Roos. Utan om att stålindustrin och resterande sektorer inom den första utsläppshandeln ska få ta en större andel av det utsläppsutrymme som återstår i relation till klimatmålen, samtidigt som sektorerna utanför det ursprungliga handelssystemet ska ta ett kliv fram.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00