Debatt

SSU replikerar: Gud bevare oss från SDU:s intuition och järnhand

REPLIK. Kritiken från Ungsvenskarna är närmast skrattretande ihålig men situationen är alldeles för allvarlig att skratta åt. Vi behöver nu agera efter tillgänglig expertis, skriver Lisa Nåbo, styrelseledamot i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).

Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Lisa Nåbo
Förbundsstyrelseledamot, SSU


Vilken häpnadsväckande och ursinnig debattartikel Ungsvenskarna har lyckats producera. Det är tydligt att syftet är att attackera regeringen och kasta smörja med förhoppningen om att något ska fastna.

Läs också

Problemet är att Ungsvenskarnas trovärdighet från start är obefintlig och tidigt i texten urholkas den ytterligare. Det vore en skrämmande tanke att Sverige och Europa under en period av allvarlig kris som skakar om samhällets grundvalar skulle styras efter Ungsvenskarnas "intuition" och med "järnhand", gud bevare oss.

Föraktet viss kunskap

Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna drivs av ett kunskapsförakt. Föraktet bygger inte på en generell inställning mot kunskap som något negativt. Det handlar om kunskap som inte bekräftar deras världsbild och deras verklighetsuppfattning. Det är därför vi ser den reaktionära rörelsen som Ungsvenskarna och SD är en del av attackera institutioner som genom forskning och empiri framhåller en annan bild än den de vill sprida. 

SD:s intuition

Exempel på detta kunskapsförakt är hur SD vill avskaffa Public service, som nu står för en viktig samhällsinsats i att sprida samhällsviktig och bekräftad information till allmänheten.

Ett annat exempel på detta kunskapsförakt är hur de attackerar högskolor och universitet, institutioner och forskare. Och nu ser vi hur de attackerar experterna på Folkhälsomyndigheten. Vad ska vi med forskning och expertis till när vi har Ungsvenskarnas och Sverigedemokraternas intuition?

Skattesänkningar urholkar

Att Sverige står sämre rustat för denna kris än när Sverige hade den högsta krisberedskapen under kalla kriget stämmer. Civilförsvaret har avskaffats, stora och viktiga samhällsfunktioner har privatiserats och avreglerats, och finansieringen av det gemensamma har kraftigt urholkats genom stora skattesänkningar.

"Ivrigt påhejades av SD"

Under Stefan Löfvens (S) tid som statsminister har viktiga kursändringar påbörjats. Civilförsvaret ska återigen byggas upp och viktiga regleringar för vår gemensamma trygghet genomförs. Men vi ska komma ihåg vilket alternativ Sverigedemokraterna står för.

När Sverige stod utan regering, en situation som ivrigt påhejades av SD som endast ville skapa kaos, röstade Jimme Åkesson (SD) och company för enorma skattesänkningar.

Ingenstans sa Sverigedemokraterna stopp. Ni tog aldrig chansen att peka ut den bristande krisberedskapen. Ni önskade aldrig att återinföra beredskapslager och tillföra resurser för deras upprättande. Det var exakt samma sak under regeringskrisen 2014 – stora skattesänkningar. 

Använd tillgänglig expertis

Sverigedemokraterna vill dessutom lyfta upp Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. Samma moderater som avskaffade Apotekets beredskapslager – och som Ungsvenskarna nu beskyller nuvarande regering för. Kritiken från Ungsvenskarna är närmast skrattretande ihålig men situationen är alldeles för allvarlig att skratta åt. 

Här står vi alltså inför en global pandemi och en allvarlig kris. Det här är inte på skoj. Det är allvar nu. Vi behöver inte "intuition" och "järngrepp". Vi behöver sans, tydlighet och vi behöver agera efter tillgänglig expertis.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

"Sveriges krisberedskap är helt undermålig"

Coronaviruset destabiliserar nationen. En lamslagen politisk ledning resulterar i en havererad sjukvård, en samhällelig rädsla och en total motgång för hela den svenska säkerheten, skriver Ungsvenskarna SDU. 


Nämnda personer

Lisa Nåbo

Förbundsordförande SSU
Polisaspirant

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget