Debatt

”Socialdemokraterna vägrade ta debatten om antisemitism”

I tider av ökande antisemitism måste politiken tydligt visa att vi har den judiska minoritetens rygg. Där har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet en läxa att göra. Det skriver Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå och regionpolitiker.

Otryggheten kring att leva med öppen judisk identitet i Sverige har ökat markant, skriver debattören.
Otryggheten kring att leva med öppen judisk identitet i Sverige har ökat markant, skriver debattören.Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När hot och hat mot judar ökar kraftigt i Sverige är det oroväckande och skandalöst att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet helst verkar vilja springa och gömma sig. Är det kanske för att blidka de krafter som inte vill diskutera stöd till den judiska minoriteten i Sverige? Låt oss betänka att det enda ondskan behöver för att segra är att de goda ingenting gör.

Judar i Sverige otrygga

Den 7 oktober genomförde terrororganisationen Hamas en kallblodig och bestialisk attack mot civila i Israel. Det mest omfattande massmordet av judar sedan Förintelsen. I kölvattnet av detta och den efterföljande konflikten mellan Israel och Hamas har myndigheter i Europa vittnat om en ökad hotbild mot synagogor och andra judiska institutioner. Så även i Sverige.

Judiska centralrådet har tillsammans med analysföretaget Infostat gjort en undersökning kring hur svenska judar upplever situationen efter Hamas attack. Resultaten är tyvärr nedslående.

Otryggheten kring att leva med öppen judisk identitet i Sverige har ökat markant. Drygt sju av tio upplever att det har blivit mycket otryggare. En klar majoritet oroar sig för att utsättas, eller att någon i familjen ska utsättas, för antisemitism och trakasserier. I Umeå, i mitt hemlän Västerbotten, har den Judiska föreningen sedan tidigare tvingats lägga ner sin verksamhet på grund av hat och hot.

”Djupt oroväckande och beklagligt”

Det är med anledning av denna dystra utveckling som jag väckte en interpellation till Region Västerbottens senaste fullmäktigemöte. Jag ville veta vad regionens majoritet – bestående av Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet – gör för att stötta och främja den judiska minoritetens möjligheter att behålla och utveckla sin kulturella identitet i Västerbotten. Ett uppdrag som alla regioner i landet har enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Med svepskälet att frågorna ligger utanför regionens ansvar sa majoriteten alltså nej till att diskutera judarnas utsatta situation.

Några svar på dessa frågor fick jag aldrig. Trots att den aktuella interpellationen lever upp till alla regelverk så vägrade den politiska majoriteten, efter omröstning, att svara på frågorna. Med svepskälet att frågorna ligger utanför regionens ansvar sa majoriteten alltså nej till att diskutera judarnas utsatta situation.

Den enda slutsats man kan dra av detta agerande är att det inom majoritetspartierna finns politiker som inte tycker att vi ska diskutera stöd till den judiska minoriteten. Finns det måhända ledamöter som ska skyddas från att säga något antisemitiskt i fullmäktige? Frågorna väcks när debatten uteblev. Agerandet är oaktat djupt oroväckande och beklagligt.

Blidka inte illvilliga krafter

I tider av ökande antisemitism ska det offentliga tydligt visa att vi har den judiska minoritetens rygg. Vi ska stå upp för vårt öppna demokratiska samhälle och motverka hot och hat. Dessa frågor måste diskuteras. Här har Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet en hemläxa att göra. Blidka inte de krafter som vill den judiska minoriteten illa. Om detta må ni berätta!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00