Socialdemokraterna ändrar sig om undantag från LOU

Socialdemokraterna svänger i frågan om att undanta kommunala bostadsbolag från Lagen om offentlig upphandling, trots farhågorna att förslaget spär på risken för korruption. ”Vi vill ju få fram fler bostäder för allmännyttan men vi vill inte ha fördyrande omständigheter", säger Leif Nysmed (S).

”Vi vill ju få fram fler bostäder för allmännyttan men vi vill inte ha fördyrande omständigheter”, säger Leif Nysmed (S) med anledning av att Socialdemokraterna ändrat ställning i frågan om Exit-LOU.  
”Vi vill ju få fram fler bostäder för allmännyttan men vi vill inte ha fördyrande omständigheter”, säger Leif Nysmed (S) med anledning av att Socialdemokraterna ändrat ställning i frågan om Exit-LOU.  Foto: Fredrik Sandberg / TT /Riksdagen
Louise Carlsson-Örning

Socialdemokraterna svänger i frågan om att avskaffa LOU för kommunala bostadsbolag. Det framgår i partiets bostadssociala motion. 

– Sveriges allmännytta har tydligt påvisat att de får fördyrade kostnader, de jobbar inte på samma marknad som den privata gör när man har LOU-upphandlingen. Vi har lyssnat på den kritiken och tagit detta nya ställningstagande, säger Leif Nysmed (S), ledamot i civilutskottet och en av de som står bakom den bostadspolitiska motionen, till Altinget. 

Förslaget, som presenterades i Karolina Skogs utredning, En socialt hållbar bostadsförsörjning, innebär att allmännyttiga bostadsbolag inte ska behöva göra en offentlig upphandling enligt LOU när de upphandlar nya projekt. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00