Debatt

Slutreplik: Sverige behöver en folkligt accepterad klimatpolitik

Svensk klimatpolitik har länge byggt på premissen att vi ska gå före, men det finns ingen forskning som stödjer att det leder till minskade utsläpp, skriver Tobias Andersson (SD) och Jessica Stegrud (SD) i en slutreplik.

Det finns ingen anledning att Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller minskade utsläpp, menar debattörerna.
Det finns ingen anledning att Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller minskade utsläpp, menar debattörerna.Foto: Riksdagen
Tobias Andersson
Jessica Stegrud
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Northvolt. Låt oss börja där. De centerpartistiska debattörerna verkar obekymrat fortsätta med retoriken att Sverige ska gå före. Allt bygger på att det råder klimatkris och att satsningar på den så kallade ”gröna omställningen” är att jämställa med att tälja guld med smörkniv.

Northvolts ledning har misslyckats

Vi undrar just om de 1 600 anställda på Northvolt, eller för den delen alla de som lånat ut och investerat hundratals miljarder i Northvolt, delar Centerpartiets bild. För att vara tydliga. Vi hoppas att Northvolt reder ut sina bekymmer och får upp produktionen och lönsamheten, men skattebetalarna ska inte tvingas betala notan för bolagsledningens misslyckanden.

Läs också

Att kleta på oss sverigedemokrater nedsättande epitet är en centerpartistisk favoritsysselsättning, så även i detta fall: klimatförnekare. Enligt FN:s klimatpanel ligger de globala utsläppen av växthusgaser kring 60 miljarder ton koldioxidekvivalenter per år. Mindre än en tusendel av dessa kommer enligt Naturvårdsverket från Sverige. Om man tar hänsyn till att Sveriges växande skogar tar upp det mesta av våra utsläpp, det rör sig om nästan nio tiondelar, är vi redan i dag nära netto noll vad gäller territoriella utsläpp. Detta är ett faktum, inte en åsikt. Frågan är vem som förnekar vad?

Dyr och ineffektiv klimatpolitik

Tidigare utmålades människor som rasister och främlingsfientliga för att de var oroliga för konsekvenserna av Centerpartiets massinvandringspolitik. De centerpartistiska debattörerna använder nu samma retoriska grepp för att framställa de som motsätter sig de rödgrönas ineffektiva och dyra klimatpolitik.

Att kleta på oss sverigedemokrater nedsättande epitet är en centerpartistisk favoritsysselsättning.

Svensk klimatpolitik har allt för länge byggt på premissen att vi ska gå före och besluta om betydligt större utsläppsminskningar än andra länder. Tanken bakom detta är, enligt Centerpartiet, att Sverige på så sätt påverkar andra länder att gå i samma riktning. Problemet med strategin är att det inte finns något som tyder på att den fungerar. Det finns ingen forskning på området som stödjer att föregångspolitiken på något sätt bidrar till minskade utsläpp.

Däremot har vi sett hur Centerpartiets politik lett till att vi i Sverige haft skyhöga drivmedelspriser, skenande energipriser och försämrade villkor för näringslivet. Nu ändrar Sverigedemokraterna och regeringen riktning till en folkligt accepterad klimatpolitik och en företagarvänlig politik – det är så vi bygger Sverige starkt!

Läs tidigare inlägg i debatten

SD: EU:s miljöpolitik skadar Sveriges näringsliv

Vår politik syftar till att Sverige ska vara ett framstående industriland genom att låta politiska beslut ta större hänsyn till svensk tillväxt och det svenska näringslivet, skriver Tobias Andersson (SD) och Jessica Stegrud (SD), båda i näringsutskottet.

Replik: Grön tillväxt är vägen framåt, SD

Vi värnar långsiktighet och framtidstro. Det borde SD och regeringen också göra. Sverige förtjänar bättre, skriver Rickard Nordin och Elisabeth Thand Ringqvist från Centerpartiet i en replik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024