Debatt

Slutreplik: Startlån öppnar upp bostadsmarknaden för fler

Ett startlån löser långt ifrån alla de problem vi ser på bostadsmarknaden, men det är en del av lösningen som vi har sett fungerar väl i andra länder. Det skriver Johanna Frelin, vd Riksbyggen, Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya Hem, och Johan Nyhus, förbundsordförande HSB, i en slutreplik.

Många har svårt att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.
Många har svårt att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.Foto: Fredrik Persson/TT
Johanna Frelin
Sofia Ljungdahl
Johan Nyhus
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Läs också

Hyresgästföreningen menar i sin replik på vår debattartikel att blancolånen redan löser det problem som det statliga startlånet är ett svar på: att många förstagångsköpare saknar en tillräckligt stor kontantinsats att lägga in i bostadsköpet.

”En olycklig blancoblunder”

Det stämmer att många tvingas till blancolån. Men det Hyresgästföreningen inte berättar är att blancolånet är påtagligt dyrare och osäkrare för den bostadsbehövande. Med högre ränta och snabbare amorteringstakt blir ett blancolån betydligt dyrare i månaden än startlånet, som även är mer säkert eftersom det är det ett lån som staten garanterar. Att hänvisa människor till dyrare boenden blir en olycklig blancoblunder som vi ärligt talat har svårt att tro att Hyresgästföreningen faktiskt vill se. 

Med högre ränta och snabbare amorteringstakt blir ett blancolån betydligt dyrare i månaden än startlånet, som även är mer säkert eftersom det är det ett lån som staten garanterar.

Hyresgästföreningen menar även att de unga som vill köpa sin bostad ändå kommer att kunna göra det tids nog. Det vore naturligtvis bra om det vore så, men det stämmer dessvärre inte. Utredningen visar med all önskvärd tydlighet att omkring 400 000 förstagångsköpare har möjlighet att efterfråga en bostad genom ett statligt startlån.

Det är människor som är poliser, sjuksköterskor och lärare som har en stabil inkomst men ändå inte har tillräcklig stor köpkraft i förhållande till vad det kostar att efterfråga en liten bostad i stora delar av landet. I stället är de, förutsatt att de inte har stått i bostadskö under många år, hänvisade till dyra nyproducerade hyresrätter eller osäkra andrahandsboenden. För dessa människor öppnar startlånet en dörr in på den ägda bostadsmarknaden. 

Breda bostadsreformer

Ett startlån löser långt ifrån alla de problem vi ser på bostadsmarknaden – och det utesluter inte andra åtgärder. Vi är de första att efterfråga breda bostadspolitiska reformer och ett ökat byggande av både bostads- och hyresrätter. Men startlån är en del av lösningen som vi har sett fungerar väl i andra länder. För en ansenlig mängd förstagångsköpare kortar det tiden det tar att spara till kontantinsatsen och förbättrar chanserna att hitta en bra bostad avsevärt.

Läs tidigare inlägg i debatten

Därför är statliga bolån en bra idé
Ett startlån för unga måste få högsta prioritet av den regering som tillträder efter valet. Annars riskerar klyftorna mellan insiders och outsiders på bostadsmarknaden att växa ännu mer. Det skriver Riksbyggen, Obos och HSB tillsammans i en gemensam debattartikel.

Replik: Nej, statliga bolån är inte en bra idé
Det finns långt mer prioriterade frågor att ta itu med för att garantera alla rätten till en god bostad än att införa statliga bolån för unga. Det skriver företrädare för Hyresgästföreningen i en replik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00