Debatt

Slutreplik: Konkurrens krävs för miljön och klimatet

Det samlas in fler förpackningar än någonsin men vi är långt från full cirkularitet. Såväl monopol som begränsningar av hur intäkter får användas motverkar denna nödvändiga utveckling. Det skriver Peter Mellgren, delägare TMR, i en slutreplik.

Vår bransch behöver fler investerare för att fortsätta få fram nya innovativa lösningar, mer insamling och högre materialåtervinningsgrad, skriver debattören.
Vår bransch behöver fler investerare för att fortsätta få fram nya innovativa lösningar, mer insamling och högre materialåtervinningsgrad, skriver debattören.Foto: Martina Holmberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en replik på min debattartikel om vikten av fri konkurrens argumenterar Henrik Nilsson, vd Svenskt producentansvar AB (SPA), för att staten ska inskränka producentansvarsorganisationers möjlighet att själva bestämma hur de använder sina intäkter och på så vis göra konkurrens oattraktivt. Argumenten är ihåliga och avslöjar att SPA försöker få sitt tidigare monopol återinfört bakvägen.

Läs också

Långt till full cirkularitet

Självklart krävs offentliga kontrollmekanismer men de finns redan i Miljödepartementets förslag till godkännande och tillsyn, utan att reglera användandet av intäkter. Det senare skulle i stället bli kontraproduktivt. Nilsson tycks helt ha missat att dagens producenter efterfrågar höga miljöambitioner – inte låga – av sin leverantör av producentansvarstjänster. Det finns ingen motsättning mellan höga miljöambitioner och hög kostnadseffektivitet. Tvärtom.

Det är olämpligt om staten styr hur intäkter används. 

Det samlas in fler förpackningar än någonsin men vi är långt från full cirkularitet i dag. Ska vi nå dit behövs innovationer och effektivisering. Detta kräver investeringar vilka görs av investerare som tar risker och därför förutsätter avkastning på insatt kapital. Såväl monopol som begränsningar av hur intäkter får användas motverkar denna nödvändiga utveckling.

Gör inte klimatet en otjänst

Det är genom innovativa och kostnadseffektiva lösningar som TMR har etablerat sig på marknaden och vunnit en tioprocentig marknadsandel samt ökat materialåtervinningen i Sverige. En av dessa investeringar är bland annat vår nya moderna och avancerade plaståtervinningsanläggning. Men det räcker inte, vår bransch behöver fler investerare för att fortsätta få fram nya innovativa lösningar, mer insamling och högre materialåtervinningsgrad.

Det är olämpligt om staten styr hur intäkter används. Om incitamenten för etablering och expansion av privata alternativ stryps gör vi miljön och klimatet en otjänst.

Läs tidigare inlägg i debatten

Begränsa inte konkurrensen om förpackningsinsamlingen 

En återmonopolisering av producentansvarstjänster vore olyckligt och kontraproduktivt för arbetet med en alltmer cirkulär ekonomi på förpackningsområdet. Detsamma gäller ett vinstutdelningsförbud. Det skriver Peter Mellgren, delägare TMR.

Replik: Rätt att inte låta förpackningsinsamling gå med vinst

Svenskarnas engagemang för återvinning är rekordstort. Sverige överträffar alla EU:s mål för materialåtervinning. Men nya miljömål kräver också nya reformer, skriver Henrik Nilsson, vd Svenskt producentansvar AB, i en replik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00