Debatt

Slutreplik: Kommer M finansiera skattesänkningarna med kapat bistånd?

Jag tror inte ni vill skära mer i biståndet, men jag tror att ni kommer göra det ändå. Det skriver biståndsminister Matilda Ernkrans i en slutreplik till Hans Wallmark (M)

Mer av biståndet kommer att offras än det som Moderaterna redan tidigare aviserat för att betala för de skattesänkningar som lovats väljarna, skriver biståndsminister Matilda Ernkrans (S). 
Mer av biståndet kommer att offras än det som Moderaterna redan tidigare aviserat för att betala för de skattesänkningar som lovats väljarna, skriver biståndsminister Matilda Ernkrans (S).  Foto: TT/Montage
Matilda Ernkrans
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tack för ditt svar, Hans Wallmark!

Den första och viktigaste invändningen du har mot det jag skrev är att Moderaterna lägger biståndspolitiken i händerna på Sverigedemokraterna. Du skriver även att Moderaterna vill se ett mål att 0,7 procent av BNI ska gå till bistånd.  

Läs också

Det är förvisso ärligt och tydligt att du skriver att Moderaterna vill sänka biståndet med 30 procent. Jag tror inte ni vill skära mer i biståndet, men jag tror att ni kommer göra det ändå.

Så här skrev jag i min debattartikel: ”När Moderaternas valmanifest presenterades var det som inte stod mest talande vad gäller biståndspolitiken. Där har de inte ens skrivit ut vad de vill satsa på biståndet, bara att de vill avskaffa enprocentsmålet. Det är tydligt att Moderaterna inte sätter någon summa för biståndet för att kunna det använda i sina regeringsförhandlingar med Sverigedemokraterna, som vill halvera biståndet.”

Ni måste hitta pengar till skattesänkningarna

Jag kommer aldrig att sitta i regeringsförhandlingar med Sverigedemokraterna – gudskelov – men ni moderater kommer göra det om valutgången blir som ni vill. Där tror jag att mer av biståndet kommer att offras än det som Moderaterna redan tidigare aviserat, för att betala för de skattesänkningar som ni lovat väljarna och som ni måste hitta pengar för, när ni ska regera med SD. Jag vet så klart inte detta. Men det är min stora farhåga, och det var detta jag gav uttryck för i min debattartikel.

Du skriver att Moderaterna vill sätta lindrande av mänsklig nöd i centrum genom att se till att huvuduppgiften för biståndet är det humanitära. Tyvärr missar du ett grundläggande orsakssamband. Krig och konflikter tillsammans med klimatförändringarnas effekter är det som driver ökade humanitära behov. Sveriges bistånd ska användas för att motverka detta, vi ska inte vänta till katastrofen är ett faktum, även om vi så klart ska stå redo att hjälpa till då också. 

Du har fel, Wallmark

Till sist skriver du att vi socialdemokrater inte gjort tillräckligt för att säkerställa att biståndsmedel går till det som det är avsett för. Detta är fel. Regeringen har arbetat kontinuerligt med att stärka styrningen av utvecklingssamarbetet. Nyligen ändrade vi i Sidas instruktion och gjorde förtydliganden på flera punkter. Att se till att biståndsmedel gör verklig nytt är högt prioriterat. Det ska vara ordning och reda på pengarna.

På söndag gör väljarna sitt val och jag hoppas att de som tycker att biståndspolitiken är en viktig fråga tar del av vår replikväxling här.

Nämnda personer

Hans Wallmark

EU-nämndens ordförande (M), riksdagsledamot (M), ledamot i partistyrelsen
Studier i juridik, filosofi och litteraturhistoria (Uppsala uni.)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget