Debatt

Slutreplik: Hallengren duckar önskan om fast läkarkontakt

Den patient som önskar lista sig på en specifik läkare har ingen lag att stödja sig på. Socialministern duckar ansvar för regeringens saktfärdighet, skriver Anna Starbrink (L) och Pär Lundqvist (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm respektive Västra Götalandsregionen, med flera.

”Vi hoppas att Socialdemokraterna är beredda att gå från ord till handling – trots att socialminister Lena Hallengren verkar angelägen om att ducka ansvar”, skriver debattörerna.
”Vi hoppas att Socialdemokraterna är beredda att gå från ord till handling – trots att socialminister Lena Hallengren verkar angelägen om att ducka ansvar”, skriver debattörerna.Foto: Isabell Höjman/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Undertecknare

Anna Starbrink (L)
Hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm

Amelie Tarschys Ingre (L)
Regionrådskandidat i Region Stockholm

Pär Lundqvist (L)
Hälso- och sjukvårdsregionråd i Västra Götalandsregionen

Christer Andersson
Specialistläkare i allmänmedicin samt vd och verksamhetschef för Bergsjön vårdcentral och BVC AB

Petra Nåsell (L)
Överläkare i kirurgi, regionkandidat i Region Stockholm

Socialminister Lena Hallengren (S) har fortfarande inte svarat på vår debattartikel i vilken vi efterfrågar lagstadgad rätt för patienter att lista sig på en namngiven läkare.

I stället kommer svar från annat håll. Riksdagsledamoten Kristina Nilsson (S) får det något otacksamma uppdraget att träda fram i statsrådets ställe för att – får man förmoda – klä skott för regeringens saktfärdighet i frågan.

Läs också

Rätt till läkare, inte utförare

Nilsson försöker helt sonika förneka faktum. Det gör hon genom att hävda att rätten vi efterfrågar redan finns på pränt i lagboken. Citatet hon åberopar som stöd för sitt påstående leder dock fel och ger oss anledning att upprepa vår ståndpunkt:

Vi efterfrågar alltså listning på läkare, inte listning på utförare.

Enligt patientlagen har patienter endast rätt att ”få tillgång till” en läkare ”hos den utförare (…) som patienten valt genom listning”. Patienten kan enligt lagen välja att lista sig hos en utförare. Den patient som däremot önskar lista sig på en specifik läkare har ingen lag att stödja sig på.

Hen får i stället hoppas att regionen (exempelvis Region Stockholm och Västra Götalandsregionen) som hen är bosatt i ger patienter större valmöjligheter än vad lagen kräver.

Det är glädjande att Nilsson verkar genuint intresserad av att stärka patienternas rättigheter i lagen. Nu hoppas vi att hon och Socialdemokraterna är beredda att gå från ord till handling – trots att hennes partikamrat, socialminister Lena Hallengren, verkar angelägen om att ducka ansvar.

Läs tidigare inlägg i debatten

Ge patienter rätt till en fast läkarkontakt

Patienter saknar rätten att lista sig på en läkare för att Socialdemokraterna i åratal har stretat emot. Vad väntar Lena Hallengren på? Det skriver Anna Starbrink (L) och Pär Lundqvist (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm respektive Västra Götalandsregionen, med flera.

Replik: En söndersplittrad vård värnar inte den personliga kontinuiteten

Liberalerna är eniga med oss socialdemokrater om värdet av hög personlig kontinuitet i vården. Sådana relationer värnas bäst i en vård som hålls samman och inte splittras sönder i olika vårdmarknader, skriver Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, i en replik.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare (S)
Lärare åk 1-7 (Högskolan i Kalmar 1996)

Kristina Nilsson

Utredare för utredningen om översyn av socialförsäkringsskyddet för gravida, tidigare riksdagsledamot (S)
Sjuksköterska

Anna Starbrink

Riksdagsledamot (L)
Studier i sociologi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00