Skyttedal ändrar sig – kandiderar

Europaparlamentarikern Sara Skyttedal valde att dra tillbaka sin kandidatur i nästa års EU-val. Nu har hon ändrat sig. ”Jag står till förfogande”, skriver hon på Facebook.

Foto: Fredrik Persson / TT
Axel Hyttnäs Telin

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal drog i slutet av september tillbaka sin kandidatur till nästa års EU-val, dagen innan partiets nomineringskommitté presenterade sina förslag på toppnamn.

Nu har hon ändrat sig och står återigen till förfogande. Det skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Där skriver hon också att hon möttes av en överväldigande respons efter beskedet.

”Det breda stödet var jag inte beredd på, men jag känner mig tacksam för all uppmuntran och det stöd jag fått från såväl väljare som partiföreträdare i detta läge”, skriver Sara Skyttedal.

– Får man den typen av uppmaningar är det klart att man känner en stor ödmjukhet inför det stödet, men det förpliktar ju också, för det är trots allt ombuden som bestämmer, säger hon i en intervju med P4 Extra.

– Jag har också fått uppgifter om att det var väldigt jämnt i nomineringskommittén, det var bara en röst som skiljde.

Tackade först nej till andraplatsen

Europaparlamentarikern David Lega toppar nomineringskommitténs lista, medan regionpolitikern Martin Hallander står som andranamn.

Sara Skyttedal var ursprungligen andranamnet på listan, men tackade nej, enligt nomineringskommitténs ordförande Ingemar Kihlström.

– Jag har jättestor respekt för Sara Skyttedal och det arbete hon har gjort under hela mandatperioden och jag vet att hon kommer att göra ett jättebra arbete fram till valdagen, har David Lega tidigare sagt till Altinget.

Stefan Sarmes, ordförande för KDU, är en av dem som vill se Sara Skyttedal som etta.

”Vi är missnöjda med utfallet, vi ville se Sara Skyttedal som etta, inte David Lega. Vi anser att hon gjort ett bättre jobb i Bryssel och borde belönats för det. Däremot är vi väldigt glada att se Martin Hallander som föreslagen tvåa, han är både skicklig och kunnig i EU-frågor”, skrev han i en kommentar efter nomineringskommitténs besked.

Avgörs på fredag

Fredagen den 13 oktober kommer partifullmäktige att fastställa valsedelns utformning. Kristdemokraternas provval, som nomineringskommitténs förslag baseras på, genomfördes i slutet av maj.

Förslaget till valsedel
  1. David Lega
  2. Martin Hallander
  3. Elisabet Lann
  4. Michaela Hollis
  5. Mikael Bäckström

Altinget har sökt Sara Skyttedal.

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00