Om  
Sara Skyttedal

Sara Skyttedal petas – lämnar EU-politiken

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal kandiderar inte i nästa års val till Europaparlamentet. Det efter att nomineringskommittén petat henne som partiets toppnamn.

Sara Skyttedal valdes in i Europaparlamentet som Kristdemokraternas toppnamn 2019. Hon har tidigare varit kommunalråd i Linköping och ordförande för ungdomsförbundet KDU.
Sara Skyttedal valdes in i Europaparlamentet som Kristdemokraternas toppnamn 2019. Hon har tidigare varit kommunalråd i Linköping och ordförande för ungdomsförbundet KDU.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Miranda Olsson

Sara Skyttedal (KD) har tidigare meddelat att hon ställer upp för omval till Europaparlamentet, där hon suttit sedan 2019.

Men efter partiets provval väljer nu nomineringskommittén att peta henne som topp inför nästa års EU-val, och det tidigare kommunalrådet väljer därmed att dra tillbaka sin kandidatur.

”Jag hade sett fram emot ytterligare fem år som toppnamn och delegationsledare för Kristdemokraterna, men det är bara att konstatera och respektera att förtroendet inte finns”, skriver Skyttedal i ett Facebookinlägg.

Skyttedals kollega i Europaparlamentet, David Lega, är en av de som utmanat henne om posten, och så även kommunalrådet Ella Kardemark.

I början av oktober fastställer partifullmäktige valsedelns utformning.

Intern kritik

Sara Skyttedal fick kritik internt i partiet efter att i vintras argumenterat för en avkriminalisering av narkotika.

I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att fokus nu blir att göra det bästa av sina sista månader i Bryssel.

– Nu är ju fokus för mig på att verkligen värdera de månader som är kvar av den här mandatperioden som pågår till juli och se till att jag kan göra det jag kan in till sista dag att förvalta det förtroendet jag fick av väljarna, säger Skyttedal till tidningen.

Från och med nästa sommar står hon i stället till förfogande för nya utmaningar, skriver hon på Facebook.

Läs också

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00