Skyttedal placerades tvåa – kollegan toppar EU-listan

Kristdemokraternas EU-parlamentariker David Lega föreslås bli partiets nya toppnamn inför nästa års val till Europaparlamentet. Sara Skyttedal var först tänkt som tvåa på listan, men tackade nej.

EU-parlamentarikern David Lega toppar Kristdemokraternas valsedel.
EU-parlamentarikern David Lega toppar Kristdemokraternas valsedel.Foto: Henrik Montgomery/TT
Axel Hyttnäs Telin

David Lega toppar KD:s lista inför nästa års val till Europaparlamentet. Han har varit en av två EU-parlamentariker för partiet sedan förra valet, 2019. Lega har också suttit som andre vice ordförande i partistyrelsen.

– Jag känner att jag har mer att ge. Jag känner att det arbetet jag ville gå in i 2019, både för att stärka det EU ska göra och fortsätta driva, såsom fred, fri rörlighet och ett starkt näringsliv, inte är färdigt, säger David Lega till Altinget.

Tvåa på listan, Martin Hallander, var ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund 2018–2020, KDU. I dag är han aktiv som regionpolitiker i Skåne. Därefter följer Elisabet Lann, Michaela Hollis och Mikael Bäckström på valsedeln.

KD:s förslag till valsedel
  1. David Lega
  2. Martin Hallander
  3. Elisabet Lann
  4. Michaela Hollis
  5. Mikael Bäckström

Martin Hallander säger att EU-frågorna alltid har legat honom närmast hjärtat, ända sedan KDU-tiden. För honom skulle en mandatperiod i Europaparlamentet innebära att ”säkra de svenska intressena” – för industrin, klimatet, företagen och svenskars plånböcker.

– Dels att främja de intressen vi har i Sverige men också att ibland säga nej, som i socialpolitiken där vi måste stå emot att EU ska göra mer, säger Hallander.

Tackade nej till andraplatsen

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal meddelade under måndagen att hon inte blivit vald som toppnamn, och att hon därför drar tillbaka sin kandidatur.

– Jag har jättestor respekt för Sara Skyttedal och det arbete hon har gjort under hela mandatperioden och jag vet att hon kommer att göra ett jättebra arbete fram till valdagen, säger David Lega.

Sara Skyttedal var ursprungligen andranamnet på listan, men tackade nej, enligt nomineringskommitténs ordförande Ingemar Kihlström.

När hörde hon av sig till er om att hon tackar nej?

– Det var inte i går som vi inledde processen när vi hade fått ett ”nej”, utan det har varit under de senaste veckorna, säger Kihlström.

Namn som inte heller står med i toppen av listan, men som har kandiderat, är Ella Kardemark, kommunalråd i Halland, och Stefan Sarmes, ordförande för KDU.

Stefan Sarmes är missnöjd över att Skyttedal inte toppar listan.

”Vi är missnöjda med utfallet, vi ville se Sara Skyttedal som etta, inte David Lega. Vi anser att hon gjort ett bättre jobb i Bryssel och borde belönats för det. Däremot är vi väldigt glada att se Martin Hallander som föreslagen tvåa, han är både skicklig och kunnig i EU-frågor”, skriver Sarmes i en kommentar.

Altinget har sökt Sara Skyttedal som avböjer intervju.

Så väljer KD sina kandidater
  • Samtliga medlemmar har under våren kunnat nominera kandidater.
  • I slutet på maj genomfördes en medlemsomröstning (provval) där alla medlemmar fick rangordna vilka tio kandidater de helst ville se på valsedeln. Samtliga namn som nominerats och som tackat ja till att finnas med i provvalet, fanns med i denna medlemsomröstning.
  • Under juni–september har en nomineringskommitté (som utsågs i april) jobbat med att utforma ett förslag till valsedel. Förslaget presenterades nu under tisdagen.
  • Den 13 oktober fastställer partifullmäktige valsedelns utformning.

Nämnda personer

David Lega

Europaparlamentariker (KD), ledamot i partistyrelsen

Martin Hallander

Regionråd (KD) Region Skåne
Studier i offentlig förvaltning, teologi och judaistik

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00