Sju åtalas i muthärva på Akademiska

Den tidigare verksamhetschefen ska ha tagit emot 4,7 miljoner kronor från fem olika företag i samband med bland annat inköp av medicinsk utrustning. Nu har han och ytterligare sex andra åtalats.

Linda Berglund

Den åtalade mannen ska ha varit verksamhetschef  på Akademiska sjukhuset i Uppsala och då varit ansvarig för inköp av bland annat röntgenutrustning. Det ska också ha skickats luftfakturor från företag till Region Uppsala. Han åtalas för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

– Verksamhetschefen har bland annat genom att fakturera leverantörer för påhittade uppdrag, tagit emot pengar från företag under tiden han varit verksam på sjukhuset. Det är ovanligt att vi ser en chef i offentlig verksamhet som tagit emot mutor i den här omfattningen, säger Staffan Edlund, senior åklagare vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande.

– Min klient nekar till samtliga brott. Han medger att han tagit emot pengar vid sidan av sin anställning. Det har rört sig om föreläsningar, konsulttjänster och stöd till forskning, säger den förre detta verksamhetschefens advokat Hampus Wikerstål till SVT.

Utöver verksamhetschefen åtalas flera chefer och medarbetare på Siemens, Canon, Gothia medical och det finska hyrläkarföretaget Doratone för bland annat grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Brotten ska ha pågått mellan januari 2014 och september 2022.

Samtliga åtalade nekar till brott och rättegången kommer att inledas under januari i Attunda tingsrätt.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00