Sista året med parlamentarikerna: Det här vill S-ledamöterna

Grön omställning, jämlikhet, arbetsmiljö och migration – det är de frågor som de svenska socialdemokraterna framför allt kommer att driva innan deras mandat i EU-parlamentet löper ut om ett år.

Socialdemokraterna har fem parlamentariker i Bryssel: Evin Incir, Erik Bergkvist, Heléne Fritzon, Ilan de Basso och Carina Ohlsson.
Socialdemokraterna har fem parlamentariker i Bryssel: Evin Incir, Erik Bergkvist, Heléne Fritzon, Ilan de Basso och Carina Ohlsson.Foto: Socialdemokraterna
Charlotta Asplund Catot

– Det är avgörande att vi får alla delar på plats för att genomföra EU:s gröna omställning, säger EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) när Altinget ber S-ledamöterna att lista sina prioriterade frågor sista åren innan parlamentets mandatperiod går ut.

Sista året med parlamentarikerna

Fyra år har gått sedan de blev invalda till EU-parlamentet – nu återstår endast ett år för de 21 svenska ledamöterna att sätta sin sista prägel på EU-politiken innan deras mandat går ut. De kommande veckorna listar Altinget vad parlamentarikerna ska lägga krutet på i slutspurten. Först ut är Socialdemokraterna.

Läs även om de andra partiernas prioriteringar: 

L-parlamentarikern inför sista året: Det är den överlägset viktigaste frågan

För Erik Bergkvist del kommer fokus det sista året fortsatt att vara fordons- och energisektorns övergång till hållbara alternativ – ett område där han haft flera förhandlingsroller – men också frågan om hur tillgången ska säkras vad gäller de material och råvaror som behövs för att klara av omställningen som föreslås i EU-lagstiftningen om kritiska råvaror.

– Jag hoppas att jag vid mandatperiodens slut har bidragit till ett grönare Europa och att vi säkrat flygets framtid genom att på allvar sätta igång flygsektorns övergång till hållbara bränslen, och att vi också kunnat lyfta det regionala elflyget som ett lovande transportalternativ, säger han.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00